1515
Innehåll från AJ ProdukterAnnons

Så får du dina anställda att längta till jobbet

Att jobba med förbättringar i arbetsmiljön ger både friskare anställda och en effektivare verksamhet.

– Många längtar tillbaka till kontoret för det sociala, så att ha trevliga ytor att umgås med sina kollegor är viktigt. Tillgång till höj- och sänkbara skrivbord och bra sittalternativ kan också vara lockande efter att ha arbetat hemma, säger AJ Produkters inredare Mimmi Fougstedt.

Möbler för ett attraktivt kontor 

Under det senaste året har många varit hänvisade helt till arbete i hemmet. Men att fortsätta arbeta hemifrån är det inte många som vill, åtminstone inte heltid, enligt en undersökning av Kantar Sifo.

Medarbetare som mår bra gör ett ännu bättre arbete. Med rätt inredning, färg, ljud och ljus går det att skapa arbetsplatser som också gör det roligare att gå till jobbet. Att kontoret ger ett positivt helhetsintryck är viktigt både för att de som redan är anställda ska trivas och för att lättare rekrytera duktiga medarbetare framöver.

– En bra arbetsplats ska vara anpassad efter personalen. En fråga man kan ställa sig är hur man kan optimera arbetsplatsen för att den ska fungera så bra som möjligt, säger Mimmi Fougstedt.

Gör plats för gemenskap

På alla arbetsplatser bör det finnas rum eller avgränsade områden dit personalen kan går för att fika, umgås och ta en paus. Det behöver inte vara så märkvärdigt som det låter. Det viktigaste är att det finns utrymme för att stärka arbetsrelationer och lära känna sina kollegor bättre. Genom att skapa en tydlig pauskultur kommer medarbetare bli bättre på att prioritera sina pauser. De som har bra balans mellan aktivitet och återhämtning mår ofta bättre på jobbet.

Kreativitet och samarbetsförmåga

En bra och aktiv arbetsmiljö är ett effektivt redskap för att trigga vår kreativitet och samarbetsförmåga. Försök att skapa ett dynamiskt kontor, där medarbetarna kan välja var de vill arbeta för stunden och där spontana möten är en del av vardagen. Utgångspunkten är ett öppet kontorslandskap som kryddas utifrån ett aktivitetsbaserat arbetssätt utan bestämda arbetssätt. I stället för att alla sitter på ”sin plats” hela dagen väjer medarbetarna att jobba i den miljö som är bäst för stunden, alltifrån en avskärmad plats till loungemiljö. 

Störande ljud är ett av de vanligaste problemen i öppna kontor. Men det går att motverka med hjälp av textilier – i gardiner, mattor, ljuddämpande skärmväggar och bordsskärmar.

Aktivt kontor

Ett enkelt sätt att göra arbetsplatsen mer attraktiv är att erbjuda sina anställda mer aktiva kontorsmöbler och ergonomiska alternativ.

– Varför inte testa en skrivbordscykel för att öka blodcirkulationen eller byta ut den klassiska kontorsstolen till en balansboll, föreslår Mimmi Fougstedt.

Möbler för ett attraktivt kontor 

Mer från AJ Produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ Produkter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?