Annons
Innehåll från AJ produkterAnnons

Forskning visar: Så farligt är det med ett stillasittande jobb

Stillasittande är ett av de största hoten mot folkhälsan. Det är dessutom negativt för hjärnan, visar en studie från UCLA.

Som tur är finns det enkla knep för att bryta stillasittandet.

Allt för det aktiva kontoret

Att vi inte mår bra av att sitta stilla på jobbet en hel dag vet nog de flesta. Mängder av forskningsstudier pekar på samma sak: stillasittande är ett av de främsta hoten mot vår folkhälsa. Men varför är det så farligt?

Många sjukdomar bakom stillasittande
Jo, när våra muskler är passiva för länge kan det resultera i rygg- och nackont och i värsta fall diskbråck. Stillasittande ökar även risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar och höjer blodsockret. Ett aktivt liv leder till ett starkare skelett och stillasittande kan leda till motsatsen tillsammans med en ökad risk för benskörhet.

Forskning har också visat att stillasittande påverkar hur hjärnan mår.

I en studie från amerikanska UCLA som kom 2018 granskade forskare sambandet mellan träning, stillasittande och hjärnhälsa. De kom fram till att det finns ett tydligt samband mellan mycket stillasittande och vår minnesförmåga. Man upptäckte också att ett stillasittande liv ökar risken för att drabbas av Alzheimers. 

Viktigt med en aktiv vardag
Men jag tränar ju, tänker du kanske nu?

Vi svenskar tränar faktiskt mest i hela Europa, men det räcker tyvärr inte för att väga upp vår stillasittande vardag, visar forskningen också. Även för den som kör tuffa träningspass varje kväll är stillasittandet negativt.

Den goda nyheten är att det faktiskt går att göra något åt det – och att det inte är särskilt krångligt eller svårt. Lösningen ligger i att hålla sig aktiv under dagen, genom pauser och smarta kontorsmöbler till exempel. Utbudet av ergonomiska möbler och produkter för arbetsplatsen är stort. Höj- och sänkbara skrivbord är numera standard i Sverige, vilket gör det lätt att stå och jobba delar av arbetsdagen. Många arbetsplatser kompletterar också med aktiva stolar, som har en inbyggd obalans som tvingar musklerna att aktivera sig. En aktiv stol kan vara en balansstol, sadelstol eller pilatespall. 

Så enkelt gör du stora hälsovinster
Genom att stå upp och jobba, hålla stående möten, använda en balansplatta att stå på, se till att ta många pauser och försöka få till en lunchpromenad gör vi oss själva och vår hälsa en stor tjänst. Med tanke på att de flesta av oss spenderar mer än 70 procent av vår vakna tid stillasittande finns det alltså stora hälsovinster med att hålla oss aktiva på kontoret. 

Allt för det aktiva kontoret

Mer från AJ produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ produkter och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?