Innehåll från AJ produkterAnnons

Forskning visar: De negativa effekterna med stillasittande

Det spelar ingen roll om du tränar flera gånger i veckan – våra stillasittande arbeten påverkar oss negativt. Särskilt viktigt blir det att få in rörelse i tider när vi jobbar mycket hemma.

Möbler för ett aktivt kontor 

Många har ett arbete där vi sitter ner många timmar, oavsett om vi jobbar hemma eller befinner oss på arbetsplatsen. I en tid när många jobbar hemma ökar stillasittandet, vilket tidigare studier på distansarbete har visat. En stor del av oss tränar på gym eller springer flera gånger i veckan men det hjälper inte. Forskning visar nämligen att de största hälsovinsterna kommer från vardagsmotionen och att hård träning på fritiden inte väger upp för stillasittande under dagen.

Vanligt med rygg- och nackont 

Det första besväret vi brukar känna av efter stillasittande arbete är rygg- och nackont. Det gäller oavsett om du arbeter hemifrån eller på din arbetsplats. Faktum är att så lite som fyra timmars sittande kan pressa ihop diskarna i ländryggen, vilket i värsta fall kan leda till diskbråck. Dålig hållning och felaktig sittposition kan leda till smärta i nacke och ländrygg.

Hur får du då bukt med problemet?

Att enbart stå och jobba under en lång tid sliter också på kroppen. Därför är det bästa att variera arbetsställning mellan att sitta och stå med hjälp av ett höj- och sänkbart skrivbord. Det hjälper dig att öka blodcirkulationen och sänka blodfetterna. Dessutom förbättrar du kroppens syreupptagningsförmåga vilket gör att du får mer ork.

Tips för hemmajobbare

För dig som jobbar hemma är det viktigt att väga upp för de naturliga pauser du vanligtvis tar på jobbet; som fika med kolleger, transport till och från jobbet eller promenaden till lunchrestaurangen.

Det kan vara bra att ställa ett larm efter 45 minuter, vilket är den rekommenderade gränsen för stillasittande, och ta en paus för att röra sig. Om du har möjlighet är det bra att ta en snabb promenad. Forskning från Sydkorea visar nämligen att ju mer du rör dig under dagen, desto lyckligare känner du dig – alltså finns det vinster även för den mentala hälsan.

Ett annat tips är att investera i en aktiv möbel som en skrivbordscykel, en balans- eller sadelstol som hjälper dig att röra dig och aktivera musklerna även vid skrivbordet.

– En klassisk sadelstol förbättrar främst din hållning medan de produkterna med en inbyggd obalans får igång din muskulatur på ett mer effektivt sätt. Dessa produkter används sällen en hel arbetsdag, vilket innebär att man med fördel kan dela en produkt med två eller tre kollegor, säger Pär Gustafsson, produktutbildare på AJ Produkter.

Möbler för det aktiva kontoret  

Mer från AJ produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ produkter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?