1515
Annons
Innehåll från AJ produkterAnnons

Forskning visar: Därför mår vi dåligt av störande ljud

Många av oss tillbringar stora delar av dagen med en ständig ljudkuliss.

Bullret gör att vi får svårt att koncentrera oss och bidrar bland annat till ökad stress.

Ljudabsorbenter för alla miljöer

Det finns en mängd ljud som kan störa i det dagliga livet, både på arbetsplatsen och när vi arbetar hemma eller på distans. Faktum är att över hälften av alla som jobbar i öppna kontorslandskap tycker att ljudmiljön är besvärande, enligt en undersökning. Andra undersökningar pekar på att var fjärde svensk upplever störande ljud på arbetsplatsen. Och de värsta ljuden är människors röster, enligt forskning vid Högskolan i Gävle.

I studien från Högskolan i Gävle utsattes försökspersoner för inspelat ljud med prat likt det man hör i kontorslandskap. Resultatet visade att de tappade koncentrationen, blev trötta, mindre motiverade och presterade sämre när de utsattes för den typen av buller.

Vår hjärna tycker nämligen att det är oerhört spännande att snappa upp vad våra kolleger pratar om, fast vi egentligen inte vill. Och ju mer vi hör kollegernas prat, desto större blir störningen. Oftast handlar det om ett passivt lyssnande, att en del av hjärnan är upptagen med att registrera vad andra säger, trots att man gör något helt annat. Då blir vi distraherade och det blir svårare att utföra arbetsuppgifter som kräver att vi måste koncentrera oss.

Ljuden kan göra oss sjuka

Enligt forskarna på Högskolan i Gävle finns det ett tydligt samband mellan trenden att arbeta i öppna kontorskap och de ökade sjukskrivningstalen. Dels handlar det om att sjukdomar lättare sprids i en sådan miljö, men också om psykosocial ohälsa på grund av försämrade arbetsförhållanden. Våra kroppar blir helt enkelt stressade av det ständiga ljudet på arbetsplatsen.

Så minskar du ljudbullret

Hur gör du då för att minska det störande ljudet på arbetsplatsen – och skapa bättre förutsättningar för de anställda att göra ett bra jobb? Ett enkelt sätt är att investera i ljudabsorbenter.

De finns i alla möjliga varianter; från vägghängda, till olika typer av skärmar, absorberande bordsskivor, ljuddämpande whiteboards och ljudabsorberande soffor. Hur många som behövs beror helt och hållet på rummets storlek.

– Ju mer tyg desto bättre. Det är lätt att tänka att det bara är stora rum som behöver ljudabsorbenter, men även små rum kan ha en dålig ljudmiljö. Ljudet studsar mot alla hårda ytor vilket gör att rummets storlek faktiskt inte spelar någon roll, säger Erika Larsson, produktchef på AJ Produkter.

Går att välja efter behov och miljö

Det behöver inte heller vara samma typ av absorbent. I ett öppet kontorslandskap är en blandning av olika storlekar och höjder bara en fördel, medan man på hemmakontoret har ett annat behov att stänga ute ljud som kommer utifrån eller från familjemedlemmar som också befinner sig hemma.

– I vårt sortiment finns ljudabsorbenter från golv till tak, vilket ger möjligheten att välja efter behov och miljö. Du kan dessutom få både funktion och dekoration i ett. Genom att blanda exempelvis väggabsorbenter i olika färger, former och tjocklek kan du enkelt skapa ett konstverk. Varför inte göra en hel vägg till en stor ljudabsorberande tavla?

Ljudabsorbenter – även för hemmakontoret

Mer från AJ produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ produkter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?