Annons
Innehåll från AJ ProdukterAnnons

Det aktiva klassrummet får fart på eleverna – och höjer betygen

Dagliga fysiska, pulshöjande aktiviteter ökar elevernas chanser till bättre skolresultat och höjer betygen i teoretiska ämnen då det gör hjärnan mer elastisk och mottaglig för information. Det fick Fredrik Hentz, monterings- och serviceansvarig på AJ Produkter, lära sig när de var med och förverkligade projektet ”Det aktiva klassrummet” på Vammarskolan i Valdemarsvik.

– Tillsammans med pedagogerna arbetade vi för att göra en studiemiljö som skapade optimala förutsättningar för olika sorters lärande, vare sig det var enskilt arbete eller i grupp, säger han.

Här hittar du ergonomiska skolmöbler med en positiv inverkan på inlärningsförmågan 

För sju år sedan bestämde sig pedagogerna Mats Nahlbom, Daniel Hermansson, Mike Andersson samt Daniel Kristoffersson på Vammarskolan i Valdemarsvik för att arbeta med pulsträning i skolan. De hade sett att människor, oavsett ålder eller kön, som håller sin puls i 70 till 85 procent av sin maxplus i minst 20 minuter tre gånger i veckan bygger mer hjärnceller, får starkare kopplingar i hjärnan samt ökad impulskontroll.

– Vi arbetade med en testklass. Resultatet efter tre år fick både oss och skolledningen att tappa hakan. Samtliga nådde minst betyget E i alla ämnen sånär som på en elev i ett ämne. Nu arbetar skolan för att alla elever på högstadiet ska ha pulspass tre gånger i veckan före teoretiska pass som till exempel matematik, språk eller samhällsorienterande ämnen, säger Daniel Hermansson.

Fredrik Hentz, monterings- och serviceansvarig på AJ Produkter.
Fredrik Hentz, monterings- och serviceansvarig på AJ Produkter.

Pulspass ökar impulskontrollen

Genom ”Pulsprojektet” visade de även att pulspass ökar impulskontrollen, vilket ger mer tid för undervisning och inlärning. De bestämde sig för att ta metodiken in i undervisningen och skapade projektet ”Det aktiva klassrummet”. Fredrik Hentz berättar att AJ Produkter är stolta över att ha fått vara en del av arbetet.

– Pedagogerna hade redan tankar och idéer om hur de ville att klassrummet skulle se ut, och hur de skulle sköta undervisningen. Sedan arbetade vi fram en lösning tillsammans. Det var roligt att få möjlighet att arbeta med ett långsiktigt projekt som visade sig fungera väldigt bra. Det känns kul att ha fått vara med och ta fram en bättre, mer aktiv och pedagogisk läromiljö, säger han.

”Inte lika mycket dödtid”

Tanken var att skapa ett flexibelt och dynamiskt klassrum som fungerar lika bra för enskilt arbete som grupparbete. Det skulle också vara enkelt att möblera om och omorganisera efter behov. De placerade bland annat flera whiteboardtavlor på väggarna för att få eleverna att röra på sig – och arbeta tillsammans på gemensamma ytor.

– Vi valde att satsa på lite mindre och trekantiga bord så att eleverna själva kan flytta sina arbetsstationer och sitta enskilt. Det är också väldigt enkelt att sätta ihop flera bord för en större samarbetsyta. Vi satte även in höj- och sänkbara bord och aktiva sittmöbler vilket ger eleverna möjligheten att variera arbetsställning under dagen, säger Fredrik Hentz.

I dag använder Daniel Hermansson fortfarande klassrummet som de skapade tillsammans med AJ Produkter. 

– En insikt som börjar bli alltmer tydlig är att eleverna har svårt att ”gömma sig”. Det är inte lika mycket dötid eftersom alla förväntas delta och interagera. Det innebär att jag som lärare kan upptäcka om någon är utanför, eller om något annat är fel, mycket tidigare än när jag jobbade med klassisk möblering i klassrummet, säger han.

Här hittar du ergonomiska skolmöbler med en positiv inverkan på inlärningsförmågan 

 

Mer från AJ Produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ Produkter och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera