ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från AJ produkter

Därför kan ljudnivån på kontoret vara skadlig

I öppna kontorslandskap och aktivitetsbaserade kontor uppstår ett ofrånkomligt buller.

Forskning visar att de störande ljuden påverkar vår arbetsförmåga – och på längre sikt även vår hälsa i stort.

Ljudabsorbenter för alla rum

Hur känsliga vi är för ljud varierar från person till person, men forskning har kunnat slå fast att bullriga kontorslandskap påverkar oss mer än vi kanske tror. Ljudnivån på ett kontor ligger runt 65 decibel. I jämförelse är ljudnivån i en lövskog 15 decibel och för ett tungt fordon i rörelse cirka 90 decibel.

Även om samtal mellan kolleger, telefoner som ringer, knattrande tagentbord och surrande fläktar inte uppnår en ljudnivå som är skadlig för örat är det så pass störande att det minskar vår arbetsförmåga. I en studie vid Högskolan i Gävle utsattes försökspersoner för inspelat ljud med prat likt det man hör i kontorslandskap. Resultatet visade att de tappade koncentrationen, blev trötta, mindre motiverade och presterade sämre när de utsattes för den typen av buller.

Onödiga ljud orsakar stress
Forskning visar också att ljud stör oss på två sätt: Plötsliga och oförutsägbara ljud fångar uppmärksamheten så att vi tappar tråden. Det blir dessutom svårt för hjärnan när vi ska bearbeta text vi läser och prat vi hör samtidigt. Och vi presterar sämre ju tydligare vi hör det kollegerna pratar om.

Prestationen försämras särskilt när det gäller arbetsuppgifter som kräver att vi minns och lär oss saker. När vi måste uppehålla och bearbeta information i korttidsminnet är det lättare att bli störd. Bullerstörning kan också utgöra en stor stressfaktor, särskilt i ett arbete där man ofta behöver vara kreativ eller arbeta under tidspress. Ljudbelastningen leder till att vi tappar koncentrationen och behöver anstränga oss mer. Efter åtta timmar känner man sig ofta väldigt trött eftersom all energi har gått åt till att fokusera. Om man upplever detta varje dag kan det får konsekvenser för hälsan på längre sikt. Enligt forskare vid Sahlgrenska akademin kan det bland annat påverka blodtrycket och det metabola systemet som gör att vi lagrar fett i buken.

Så minskar du ljudbullret
Hur gör du då för att minska det störande ljudet på din arbetsplats – och skapa bättre förutsättningar för de anställda att göra ett bra jobb?

– Ett enkelt sätt är att investera i ljudabsorbenter. En dålig ljudmiljö kan både bli distraherande,stressig och leda till exempelvis huvudvärk hos personalen, tipsar Erika Larsson, produktchef på AJ Produkter.

Ljudabsorbenter finns i alla möjiga varianter; från vägghängda, till olika typer av skärmar, absorberande bordsskivor, ljuddämpande whiteboards och ljudabsorberande soffor. Hur många som behövs beror helt och hållet på rummets storlek.

– Ju mer tyg desto bättre. Det är lätt att tänka att det bara är stora rum som behöver ljudabsorbenter, men även små rum kan ha en dålig ljudmiljö. Ljudet studsar mot alla hårda ytor vilket gör att rummets storlek faktiskt inte spelar någon roll.  

Det behöver inte heller vara samma typ av absorbent. I ett öppet kontorslandskap är en blandning av olika storlekar och nivåer bara en fördel, menar Erika Larsson.

– I vårt sortiment finns ljudabsorbenter från golv till tak, vilket ger möjligheten att välja efter behov och miljö. Du kan dessutom få både funktion och dekoration i ett. Genom att blanda exempelvis väggabsorbenter i olika färger, former och tjocklek kan du enkelt skapa ett konstverk. Varför inte göra en hel vägg till en stor ljudabsorberande tavla?

Ljudabsorbenter för alla typer av rum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ produkter och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer