ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från AJ produkter

Därför är stillasittande farligt för hälsan

För mycket stillasittande anses vara ett av de främsta hoten mot vår folkhälsa. Men varför är det egentligen så negativt för kroppen?
Här är 5 tips som bryter stillasittandet på jobbet.

Aktivt sittande – träna och sitt samtidigt! Läs mer här.

Vi svenskar tränar mest i hela Europa, enligt en studie från Europabarometern. Samtidigt rör vi oss generellt för lite i vardagen.

För mycket stillasittande klassas i dag som en oberoende riskfaktor – det är negativt för hälsan oavsett om vi tränar regelbundet, visar flera nya studier. Men varför?

Jo, fysisk och muskulär passivitet är två helt olika saker, menar forskarna. Muskulär passivitet är när våra muskler är stilla för länge, som då vi sitter en hel dag på jobbet. Är vi sedan fysiskt aktiva – till exempel tränar på gymmet – kan det inte kompensera för de negativa effekterna av stillasittandet.

En nyckel är ämnet lipoproteinlipas som aktiveras när vi rör oss och absorberar fett ur blodet vilket reglerar kolesterol och andra blodfetter. Sätter vi oss blir ämnet passivt. Något som kan förklara varför långvarigt stillasittande är negativt även för den som kör tuffa träningspass varje kväll.

Nu satsar allt fler företag på att få en mer rörlig personal – trots att de anställda har ett stillasittande jobb.
En ekvation som faktiskt går ihop:
– Utbudet av ergonomiska möbler och produkter för arbetsplatsen har ökat stort på senare år, säger Roger Evertsson, produktchef på AJ Produkter.

– I dag är det standard med höj- och sänkbara skrivbord i Sverige och de andra nordiska länderna. Många arbetsplatser kompletterar sina traditionella kontorsstolar med så kallade aktiva stolar. I stolarna finns en inbyggd obalans som ”tvingar” våra muskler att aktivera sig. Kontorsstolar av hög kvalitet främjar också hälsan, eftersom det är enkelt att ändra ställning i dem.

Variation är nämligen avgörande för den som har ett stillasittande jobb, betonar Roger Evertsson.
– Ett annat tips är att inreda ett ”minigym” på kontoret – ett rum eller en del av ett rum med redskap som inte tar så stor plats, som hopprep, kettlebells och yogamattor.

Höj- och sänkbara skrivbord hittar du här.

Här är 5 goda råd som bryter stillasittandet på jobbet

• Sitt aldrig för länge vid datorn. Ställ in påminnelser i mobilen – och ta en bensträckare eller en kort men rask promenad.

• Höj skrivbordet och stå och jobba halva arbetsdagen. Skaffa en avlastningsmatta så känns det mer bekvämt att stå. Prova även att stå på en balansplatta designad för kontorsarbete.

• Lär dig att använda spakarna på din kontorsstol och variera ställning ofta så att du inte ”fastnar” i samma.

• Sitt då och då på en aktiv stol som en balansstol, sadelstol eller pilatespall. Dessa stolar aktiverar musklerna runt bålen och bidrar dessutom till en bra hållning.

• Ha bekväma skor – det uppmuntrar dig att gå mer. Ta trapporna i stället för hissen, gå en sväng på lunchen och promenera till och från jobbet eller en bit av sträckan.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ produkter och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer