ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från AJ produkter

Därför är fikandet effektivt

Pauser och fikastunder på jobbet är bra för hälsan och får oss att arbeta mer effektivt.
Här är 8 råd som hjälper dig att få till de där nödvändiga pauserna.

Här hittar du allt för kontoret och konferensrummet!

Anställda som regelbundet tar pauser under arbetsdagen blir mer kreativa och har mindre värk än sina kollegor. Det visar forskning från Baylor University School of Business, USA.

Och enligt en svensk undersökning med 8000 personer, gjord av Manpower, finns tydliga samband mellan fikapauser och ökat fokus: Pauserna leder till att man efteråt jobbar mer effektivt.

Att jobba i en miljö med självklara samlingsplatser uppmuntrar till pauser och umgänge med kollegor från olika avdelningar – vilket i sin tur resulterar i mer kreativa medarbetare och en bättre stämning.

Forskningen visar nämligen att mötet mellan kollegor med olika kunskapsområden ökar kreativiteten. Det stärker även gemenskapen, något som ökar trivseln och vi-känslan.

Vår hjärna behöver också digitala pauser. Att hela tiden vara uppkopplad och tillgänglig via mejl, sms, chatt och mobil är uttröttande för hjärnan. När vi stänger av informationsflödet och ägnar oss åt något helt annat – som en lugn promenad eller samtal med kollegorna i en skön sittgrupp – får hjärnan återhämta sig. Vi får kraft och inspiration och möjlighet att göra ett bättre jobb.

Den kanske mest effektiva pausen får vi utomhus. Förutom att ett miljöombyte är positivt så behöver vi ersätta det artificiella ljuset med dagsljus och även fylla lungorna med nytt syre.

Snart är vårsolen här, vilket lockar de flesta ut i ljuset och värmen. Ett möblemang utomhus är en självklarhet för arbetsplatsen, så att kollegor kan fylla på D-vitamindepåerna tillsammans – samtidigt som man utbyter tankar och idéer.

Hitta utemöbler för fikastunden och uteplatsen här.

8 sätt att ta paus, få perspektiv och jobba mer effektivt:

1. Skapa inbjudande mötesplatser bortom skrivborden. En soffa vid kaffemaskinen eller en trevlig miljö med inbjudande stolar, bord och mattor nära skrivaren.

2. Har du ett stillasittande jobb? Res dig med jämna mellanrum och gå en runda. Själva rörelsen får dig att tänka klarare.

3. Pausa från stillasittandet genom att regelbundet stå och jobba; blodcirkulationen och förbränningen ökar och tanken skärps. Skaffa en avlastningsmatta som dämpar och minskar trycket på ryggkotorna.

4. Inred ett ”minigym” på arbetsplatsen med mjuka mattor, hopprep, kettlebells, gummiband och andra redskap som inte tar så stor plats.

5. Gör det till en vana att alltid gå en promenad utomhus på lunchen (den behöver inte vara lång). Dagsljus, frisk luft och motion ger dig ny energi.

6. Boka in stimulerande pauser – som ett träningspass på lunchen eller en promenad/lunch med en god vän – och prioritera dessa på samma sätt som du prioriterar ett viktigt jobbmöte.

7. Skaffa utemöbler på arbetsplatsen, som lockar dig och kollegorna ut i vårsolen.

8. Prata med en coach eller mentor regelbundet. Ger perspektiv och inspiration.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ produkter och ej en artikel av Dagens industri

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies