Annons
Innehåll från AJ produkterAnnons

Dags att bli mer effektiv på hemmakontoret? Här är tipsen för dig

Många som jobbar hemma vet att det kan vara svårt att vara fokusera. 

Men det finns knep att ta till för den som märker att allt mer tid går till annat – och att faktiskt bli mer effektiv än du är på din arbetsplats. 

Upptäck AJ Produkters stora sortiment av kontorsmöbler  

Vi var många som gick hem från våra arbeten i mars med en tanke att det nog inte skulle vara så länge. Men vårvinter blev till vår som blev till sommarsemester – och även nu i höst är det många företag som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och vill att deras medarbetare ska fortsätta jobba hemifrån. 

Och hur skönt det än kan vara att slippa ta sig till jobbet, kunna slänga in en maskin tvätt då och då eller jobba i soffan så börjar de flesta nog se de negativa sidorna med hemmakontoret. Framförallt kan det vara svårt att fokusera och vara effektiv när det hela tiden finns störningsmoment i hemmet som pockar på uppmärksamheten – trots att vi var så uppstyrda i början av hemarbetet. 

Som tur är finns det ett par knep att ta till för en mer effektiv och fokuserad hemmakontorsvardag. 

1. Ha en dedikerad arbetsyta

Även om det kanske är skönt att halvligga i soffan och jobba är det varken ergonomiskt eller särskilt bra för gränsen mellan jobb och fritid. Försök i stället att ha en plats där du arbetar och där du har alla dina saker som hör till arbetet. Det bästa är om det är ett särskilt rum, men om du inte har utrymme för det kan det exempelvis vara köksbordet eller liknande. Det viktiga är att det är där du jobbar och att du plockar ihop dina saker när arbetsdagen är slut. 

2. Strukturera upp din dag

På samma sätt som en särskild arbetsplats gör det lättare att skilja på arbete och fritid är det bra att strukturera upp din dag i små arbetspass. Stig upp samma tid som vanligt, och ta gärna en kort promenad innan arbetet, som om du går till jobbet. Dels får du frisk luft vilket är bra för hjärnan och dels ställer du mentalt in dig på att arbetsdagen börjar. Ta lunch som du brukar och sluta för dagen i vanlig tid. Skriv gärna checklistor för var du ska göra under dagen eller nästa dag, och avsluta med en promenad där du går hem från jobbet. Försök att inte jobba på kvällen utan värna om din fritid, vilket är ännu viktigare när vi jobbar hemma. 

3. Testa pomodoro-metoden

Ett beprövat sätt för att fokusera är Pomodoro-metoden som uppfanns i slutet av 1980-talet. Den går ut på att du sätter en timer på 25 minuter, och sedan arbetar du fokuserat med en uppgift utan att avbryta, tills klockan ringer. Då tar du en kort paus på 3-5 minuter, exempelvis en bensträckare och ett glas vatten, eller en nypa luft på balkongen. Sedan kör du ett nytt 25-minuterspass. Det finns appar att ladda ner för ändamålet men det funkar lika bra med en äggklocka eller annan timer. Se till att stänga ner mejlprogram och annat och lägga bort telefonen om du kan för att minimera störningsmoment.

4. Se till att du har rätt utrustning

För att kunna arbeta bra behöver vi rätt utrustning. Har du en skärm, tangentbord och mus till din dator? Sitter du bra på din stol, eller behöver du uppgradera till en bättre kontorsstol? Se över belysningen i rummet så att du inte behöver anstränga dina ögon och blir trött och tappar fokus på grund av det. 

5. Glöm inte kollegorna

En fördel med hemmajobbet är att man kan jobba ifred utan att bli störd av kollegor som kommer förbi eller prat som lätt uppstår vid kaffemaskinen när du bara ska ta en snabb kopp. Men det sociala som kollegerna ger dig är också viktigt, och hemmajobbet kan bli ensamt. På samma sätt som det är bra att strukturera upp dagen i både fokuserat arbete och inplanerade pauser är det viktigt  att hålla kontakten med kollegerna – och då menar vi inte bara i ändlösa teamsmöten som avlöser varandra under dagen. Kanske kan ni testa att ta gemensamma digitala fikapauser några gånger i veckan, eller om du bor nära en kollega kan ni ta en lunchpromenad? Saker att se fram emot hjälper dig också att fokusera på arbetet i stället för att tänka på hur tråkigt det ibland är att jobba hemma ensam. 

AJ Produkter har kontorsmöbler även för hemmakontoret 

 

Mer från AJ produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ produkter och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?