Annons
Innehåll från AJ produkterAnnons

4 vanliga besvär vid hemmajobb – och hur du motverkar dem

Hemmajobb betyder för många sämre sittställning, mindre rörelse och många, långa digitala möten. 

Det är lätt att må dåligt av detta både fysiskt och psykiskt – men inget problem som inte har en lösning! 

Här är våra tips på hur du får en bättre jobbvardag hemma. 

Allt för hemmakontoret hos AJ Produkter 

1. Dålig sittställning

De flesta av oss har vant oss vid att jobba hemma vid det här laget och säkerligen fått in en del fungerande rutiner. Men hur sitter du egentligen? Tillhör du dem som fortfarande slår dig ner i soffan när arbetsdagen börjar och med gamnacke stirrar ner på en liten laptopskärm? 

Alla har inte möjlighet att ha ett arbetsrum i hemmet, men om det finns plats är ett tips att skapa ett med skrivbord och en ordentlig stol så att du slipper ryggbesvär. Förmodligen får många räkna med att jobba hemifrån ett bra tag till, åtminstone delar av tiden. 

Om det är köksbordet som gäller så finns det en del du kan göra även här. Finns det möjlighet att ha en justerbar arbetsstol så att du får rätt höjd är det toppen och det finns många olika varianter som passar för hemmet. Underarmarna ska ligga parallellt med bordet när dina axlar är avslappnade. 

Och hur är det med laptopen? För att det ska bli ergonomiskt bör toppen av skärmen vara i linje med dina ögonbryn. Det löser du lätt med ett laptopställ. 

2. För lite variation

På kontoret finns det säkerligen möjlighet till varierad arbetsställning (även om vi kanske inte alltid är så bra på att utnyttja det) i form av höj- och sänkbara skrivbord eller högre ståbord. Men hur ser det ut hemma egentligen? Finns det högre möbler du kan stå vid för ökad ergonomi? Om det finns utrymme för ett mindre höj- och sänkbart skrivbord är det en investering som din kropp kommer att tacka dig för. 

3. Vi växer fast på stolen eller i soffan

Det är lätt hänt att vi sätter oss för att jobba, och sen blir vi sittande på samma plats fram till lunch eftersom hemmakontoret ofta innebär att vi får jobba ostört. När alla möten dessutom sker digitalt i datorn som står framför oss skapas få anledningar att resa på sig. 

Därför är det viktigt att lägga in små planerade mikropauser. Lägg in kaffe/vattenpauser och passa på att röra på dig och sträcka på dig lite när du ändå är uppe. Kanske hinner du med en kort promenad för lite frisk luft och ny energi? Eller så kör du tio snabba upphopp medan kaffet rinner ner i kaffebryggaren. Rörelse är något som vi mår bra av och som gör oss mer effektiva. 

Den som vill ta det ett steg längre införskaffar så klart ett gåband, en cykelstol eller annan aktivitetsstol. 

4. Lååååånga digitala möten som avlöser varandra

När vi inte bara kan gå över till varandra för att avhandla enklare saker eller ha fysiska interna eller externa möten så tenderar de digitala mötena att hopa sig i kalendern. En dag fylls lätt upp av dessa och det känns omöjligt att komma ut på en promenad och få en liten paus. Men många av de olika verktygen för digitala möten funkar utmärkt i mobilen. Så om mötet och dess deltagare tillåter det – ta med dig mötet ut på en promenad. Du får frisk luft, rörelse och tänker förmodligen bättre än om du bara sitter och stirrar in i din dataskärm. 

Behöver hemmakontoret uppdateras? Du hittar allt du behöver hos AJ Produkter 

 

 

Mer från AJ produkter

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med AJ produkter och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?