1515
Annons
Innehåll från Advokatfirman DLA PiperAnnons

DLA Piper fortsätter att ligga i topp på Mergermarkets ranking

Mikael Moreira och Mathias Berggren på DLA Piper.
Mikael Moreira och Mathias Berggren på DLA Piper.

För fjärde året i rad har fullservicebyrån DLA Piper nått en topplacering bland de svenska advokatbyråerna i Mergermarkets M&A-rapport för helåret 2019. Byrån ligger kvar som nummer ett på den nordiska rankingen och med sina 71 transaktioner hamnade byrån på en andra plats i Sverige. En av anledningarna till framgångarna är byråns växande andel private-equity klienter och satsning på tillväxtbolag och venture capital.

DLA Piper fortsätter att växa och toppar återigen Mergermarkets M&A-rapport både i Norden där byrån ligger fortsatt etta och för Sverige, där man ligger på en andra plats.

Under 2019 medverkade man i hela 163 i Norden, vilket är en ökning med 28 nordiska transaktioner jämfört med föregående år. I Sverige medverkade byrån i totalt 71 transaktioner.

– En medveten satsning på private equity och venture capital har haft resultat på vår volym av M&A transaktioner. Det har också underlättat att vi är den enda byrån som erbjuder fullservice av tjänster i alla nordiska länderna, berättar Mikael Moreira, advokat och delägare på DLA Piper.

– Byråns tillväxt de senaste tre till fyra åren, kombinerat med att vi är en fullservicebyrå med specialistkompetenser, har gjort oss attraktiva på private equity marknaden vilket har lett till möjligheten att medverka i riktigt stora transaktioner, säger Mathias Berggren, advokat och delägare med ansvar för DLA Pipers svenska private equity-grupp. Mathias Berggren medverkade i hela 24 transaktioner under 2019, vilket enligt Mergermarket gjorde honom till den mest anlitade rådgivaren i Europa 2019.

Ett av skälen till DLA Pipers snabba tillväxt är byråns transaktioner relaterade till private equity fonders växande ”buy and build” förvärv. Konceptet går i huvudsak ut på att private equity bolag köper ett så kallat plattformsbolag inom ett relativt nischat område geografiskt eller produktmässigt som sedan utgör grunden för tilläggsförvärv av vanligtvis mindre bolag i övriga Sverige eller med kompletterande produkter. DLA Pipers arbete för Storskogen Group är ett bra exempel på detta där DLA Piper under 2019 medverkade vid ett 20-tal transaktioner.

– Ett annat exempel på buy and build är när FSN Capital förvärvade ett 20-tal bolag inom Office IT Partner gruppen för att sedan tillsammans med kompletterande förvärv skapa en marknadsledare inom IT-tjänster under firman Nordlo Group och när Adelis Equity gick in som finansiell partner i pensions- och försäkringsförmedlaren Säkra, fortsätter Mathias Berggren som representerade säljarna i båda dessa affärer.

En annan trend inom M&A som DLA Piper varit involverade i är försäljningar av tech- och tillväxtbolag, ofta till amerikanska IT-bolag.

– Sverige har många techbolag och vi har varit delaktiga i många försäljningar till just amerikanska köpare. Vi kommer ofta i kontakt med bolaget genom en tidig investering och sedan fortsätter vi att hjälpa dem vidare och till en försäljning. Om något kan man ibland tycka att de kanske säljs lite för tidigt till de amerikanska köparna, säger Mikael Moreira.

– Genom DLA Pipers globala organisation har vi även erhållit köpmandat i flera tech-transaktioner där amerikanske private equity bolag förvärvat svenska och nordiska bolag. Tack vare att vi är den enda svenska advokatbyrån med kontor i alla nordiska länder är vi unikt välplacerade att hjälpa till när amerikanska köpare går in i Norden och vårt nordiska erbjudande har därför utvecklats och integrerats enormt de senaste åren, avslutar Mathias Berggren.

EXTERN LÄNK: Läs mer om DLA Piper här

Mer från Advokatfirman DLA Piper

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advokatfirman DLA Piper och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?