1515
Innehåll från AdmincontrolAnnons

Så skyddar du företaget från informationsläckage

Informationsläckage kan vara förödande för ett börsnoterat bolag. För att inte hamna i en situation där känsliga uppgifter om företaget offentliggörs och sprids gäller det att ta ansvar för sin hantering av bolagsdokument. Lösningen stavas digital styrelseportal, menar Admincontrol. 

För börsnoterade bolag är det av yttersta vikt att information som delas mellan styrelse och företagsledning inte hamnar på villovägar. Trots detta är det fortfarande många bolag som förlitar sig på postgången när styrelseprotokollet och andra handlingar ska delas och signeras. Omodernt, osäkert och ineffektivt sammanfattar David Norell-Hussein som är country manager på Admincontrol. 

– Vid börsnotering åtar sig bolagen ett stort ansvar gentemot aktiemarknaden att hantera eventuellt kurspåverkande information enligt det reglemente som finns. Ska man vara rent krass kan man inte garantera full säkerhet när man sköter informationshanteringen via post eller e-post, säger han. 

ISO-certifierad styrelseportal gör dokumenthanteringen vattentät

Admincontrol är ett nordiskt SaaS-bolag som har utvecklat en styrelseportal som används för att säkra upp och effektivisera dokumentdelningen mellan styrelse, företagsledning och andra nyckelpersoner. Portalen kan också användas för digitala styrelsemöten. Bland kunderna finns allt från börsnoterade bolag till myndigheter och statliga bolag. Portalen är Sveriges enda ISO-certifierade styrelseportal med stöd för bank-id. 

– Att vi har ISO-certifieringen är mycket viktigt för våra kunder, eftersom den blir ett kvitto på att vi hanterar personuppgifter enligt GDPR och kan säkerställa stabil datalagring. Det finns många andra fildelningstjänster på marknaden, men de kan helt enkelt inte garantera samma säkerhet, säger David Norell-Hussein. 

Hans främsta tips till företag som i dag saknar en process för att motverka informationsläckage är att satsa på en digital styrelseportal som ett första steg, för att skapa en säkerhetskultur uppifrån och ner. 

Styrelsen bör föregå med gott exempel

– Här handlar det om att styrelsen som faktiskt är ytterst ansvarig för bolaget föregår med gott exempel. Det vi ser bland våra kunder är att implementering av en styrelseportal ofta leder till att viktiga frågeställningar väcks internt, där ledning och anställda börjar tänka mer på vikten av en säkerhetskultur, säger David Norell-Hussein. 

I mötet med kunder bryter Admincontrol ner frågan om säkerhetskultur och informationsläckage på detaljnivå för att göra den greppbar. Det kan handla om enkla åtgärder som att skapa starkare lösenord samt ordna en tvåfaktorsautentisering vid inloggning. Detta i kombination med användning av en styrelseportal innebär att man har man kommit en lång bit på vägen för att eliminera risken för informationsläckage, konstaterar David Norell-Hussein. 

Ladda ner Admincontrols e-bok med råd till styrelsemedlemmar, sekreterare och företagsledning om digitala investeringar.

Om Admincontrol

Admincontrol grundades i Norge 2005. Idag har företaget nästan 100 anställda med lokal närvaro i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Storbritannien och Nederländerna. Admincontrol är sedan 2017 en del av Visma-koncernen. 

 

Mer från Admincontrol

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Admincontrol och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?