ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Accenture

Så skapar vi den datadrivna hälsorevolutionen

  • Artificiell intelligens skulle kunna effektivisera vården, menar Jakob Lassen.

Vårdsektorn behöver en omställning för att effektivisera processer och sänka kostnader. Ny teknik och egenvård kommer att räcka en bit på vägen, men i grunden behöver man moderna kärnsystem. Det menar Jakob Lassen, ansvarig för hälsa och offentlig sektor på Accenture.

I Sverige slår vi oss ofta för bröstet när det gäller innovation och digitalisering. Men när det kommer till digitalisering av vård och offentlig sektor halkar vi faktiskt efter. Jakob Lassen kommer själv från bankvärlden där han varit verksam de senaste 12 åren. Han ser ett tydligt behov av att hämta inspiration och erfarenhet från andra typer av branscher för att verkligen kunna skapa en bas för innovation och nya lösningar.

Nu händer det dock mycket på en gång. Egenvård och tillgång till digitala tjänster ökar demokratisering av vården, samtidigt som artificiell intelligens kan frigöra tidskrävande administrativa processer.

– Vi behöver skapa förutsättningar för effektiviseringen. Men det kräver att man har ordning på infrastrukturen, med hög datakvalitet och säkra system, säger Jakob Lassen.

Förändringen börjar i kärnan
Han jämför med bankernas digitaliseringsresa – för att kunna utveckla smarta appar och snabbt erbjuda flexibla digitala tjänster krävs god koll på grunden. Och det är där allt måste börja.

– Den datadrivna hälsorevolutionen bygger på kärnsystemen. Med moderna kärnsystem kommer man för det första att kunna erbjuda en effektivare, mer personlig vård. För det andra möjliggör man en mer flexibel och datadriven ledning och styrning av vården, istället för att fastna i planträsket.

Jakob Lassen menar att detta ger fantastiska möjligheter till ökad effektivisering och bättre verktyg för de anställda.

– Men kräver också att den insamlade datan är strukturerad och av hög kvalitet. På tal om data – den tredje dimensionen handlar om möjligheterna att hitta tidigare okända orsakssamband baserat på data för en hel region.

I en komplex verklighet med väldigt många användare, menar Jakob Lassen att man lämpligen börjar omställningen på regional nivå för att orka hela vägen. Inom Accenture pågår redan projekt i Norge och Finland, där man bygger patientcentrerade, regionala journalsystem.

Men vad krävs för att lyckas med den här typen av förändring? Jakob Lassen menar att man bör betrakta omställningen som ett maratonlopp.

– Det gäller att ha uthållighet, samt förmåga och erfarenhet att genomföra större IT-baserade förändringsprogram. Man ska orka hålla plan, tid och budget. Det är ett hantverk i sig.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accenture och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer