Innehåll från AccentureAnnons

Hållbara molnlösningar kan minska utsläppen med 22 miljoner bilar

Josefine Olsson är Europe Future Tech Lead på Accenture.
Josefine Olsson är Europe Future Tech Lead på Accenture.

Många företag använder redan molntjänster för effektivitetens skull. Men en övergång till molnet kan dessutom minska världens totala it-utsläpp med närmare 60 miljoner ton koldioxid per år, motsvarande 22 miljoner bilar. Det visar en ny rapport från Accenture.

Så kan både företag och miljö tjäna på en övergång till molnet  

Det är lätt att se avgaserna från en bensinbil, det är svårare att komma ihåg att även företagets it-användning har en klimatpåverkan.

– Datacenter står för en stor andel av it-användningens klimatpåverkan då driften konsumerar mycket energi, säger Josefine Olsson, Europe Future Tech Lead på Accenture.

– Hur stora utsläppen blir beror bland annat på vilken energikälla man använder, och i Sverige där vi har stor tillgång till förnybar energi blir utsläppen relativt låga.

Globalt däremot är det många företag som använder fossila energikällor. 

– Därför kan en övergång till molnbaserade it-lösningar där man säkerställt att operatörerna använder sig av förnybar energi ge stora klimateffekter.

Energieffektivisering

Men den riktigt stora miljövinsten med molnlösningar är den energieffektivisering de innebär. För precis som med all annan delningsekonomi innebär en övergång till molnet att företaget bara använder precis så mycket kapacitet som behövs vid varje enskilt tillfälle.

– Det i sin tur bidrar både till minskad energianvändning och till att minska total cost of ownership med så mycket som 40 procent.

Men molnet innebär även stora, indirekta miljövinster. Cloud-lösningar är nämligen en förutsättning för att företag ska kunna skala upp användningen av till exempel AI och Internet of Things, teknik som i sin tur kan möjliggöra helt nya förutsättningar för innovation av hållbara  och cirkulära affärsmodeller.

”Medveten om hållbarhetspotentialen”

Vad krävs då för att få ut de hållbarhetsvinster som en övergång till molnbaserad it-infrastruktur erbjuder? 

– För det första måste man vara medveten om hållbarhetspotentialen så att man faktiskt efterfrågar den.

För det andra gäller det att redan vid upphandling försäkra sig om att man väljer en leverantör som bygger och driver sina datacenter på ett hållbart sätt, till exempel använder förnybar energi och jobbar cirkulärt med hårdvaran.

– Men för att få ut den fulla potentialen som molnet erbjuder ska man samtidigt passa på att optimera sitt applikationslandskap. Det gäller att tänka stort, att inte bara göra en migrering utan en full affärstransformation som kan skapa värde i flera dimensioner.

Så kan både företag och miljö tjäna på en övergång till molnet  

 

Mer från Accenture

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accenture och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?