För femtonde året i rad presenteras Fjord Trends, och under 2022 är det relationer som är den röda tråden.
– Restriktionerna har öppnat ögonen för nya sätt att leva på, sätt som vi kanske inte ens trodde var möjliga tidigare. Det har gjort att vi helt har omvärderat vad som är viktigt, inte minst våra relationer till både varandra, arbetsgivare och omvärld, säger Sofia Pörner på Fjord, den del av Accenture Interactive som står bakom rapporten.
Första stora förändringen är relationen till oss själva, och kallas i rapporten ”Kom som du är”.
– Pandemin har fått oss fundera över existentiella frågor och många har ifrågasatt sin identitet och vad som är viktigt på riktigt. Det leder till att vi nu vågar vara oss själva på ett helt annat sätt än tidigare, men det gör också att vi ifrågasätter det i vårt liv som skaver. Vad är syftet med att jag går till jobbet, och varför ska jag göra det om det inte känns meningsfullt? Arbetsgivare kan få det tufft, och behöver jobba aktivt med att skapa en kultur som de anställda känner för på djupet.
Klimatförändringarna har skakat om
Den andra stora förändringen är relationen till vår omvärld, och kallas i rapporten ”En ny syn på överflöd”.
– De brister som har uppstått på grund av pandemin och klimatförändringarna har skakat om och fått många konsumenter att vakna upp. Vi i väst har levt i en tro på att vi kan få allt när vi vill, nu brister den bubblan och då måste företag se över sina affärsmodeller. Det blir nödvändigt att adressera balansen mellan tillgänglighet och hållbarhet och utvärdera vilka ekosystem man är en del av.
Den tredje trenden på listan är vår relation till teknik, med ”Nya kulturer i metaversum”.
– Här finns inga givna svar, men att det blir en kulturell explosion när vi lägger på nya gränssnitt och digitala miljöer är det ingen tvekan om.
Den fjärde stora trenden att ta hänsyn till är informationsöverflödet, där ”Fler frågor kräver fler svar”.
– Att vi ständigt kan ta reda på allt gör att vi som konsumenter ställer fler frågor, och vi förväntar oss svar på en gång. Det ställer krav på företag att kunna svara snabbt i fler kanaler, men framför allt att göra det enklare för kunderna att kunna jämföra produkter. I bästa fall leder detta till ökad transparens och ökad kunskap kring hur man tar mer hållbara beslut.
Viktigt vara medmänniska
Ett väldigt spännande trendbrott ses i trend nummer fem, ”Omsorg och omtanke i fokus”. Där vi det senaste decenniet har varit helt besatta av vår egen hälsa har pandemin flyttat fokus, från omtanke om den egna kroppen till omtanke om våra medmänniskor.
– Vi bryr oss mer om våra nära och kära, men förändringen sträcker sig längre än så. Tänk bara på alla lappar som sattes upp där man erbjöd sig att handla åt riskgrupper, på alla permitterade som ställde upp och gjorde skyddsutrustning åt sjukvården. Det har blivit viktigt att vara medmänniska.
Och de här förändrade kraven och värderingarna gör att företag enligt Sofia Pörner framöver har två stora ansvarsområden att hantera:
– Dels att ta hand om vår värld idag, men också att bygga en framtida värld som är hållbar för miljön, företagen och samhället. Nyckeln till framgång ligger i att förstå hur människors relationer och beteenden har förändrats och att förankra det i affärsplaner för att förbli relevant och skapa tillväxt.