ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Innehåll från Academy a part of Academic Work

”Kundernas efterfrågan var stor från start”

Bristen på rätt IT-kompetens fick Academic Work att starta utbildningsföretaget Academy.
Nu står arbetsgivarna på kö för att rekrytera deras IT-konsulter.
– Mottagandet har varit klart över förväntan även om det förstås var en del tveksamheter initialt, säger Micael Holmström, Managing Director.


Söker du efter IT-kompetens? Kontakta oss redan nu 

1998 startade tre KTH-studenter rekryterings- och bemanningsföretaget Academic Work av studenter vid KTH. Än idag sitter man kvar vid högskolan, även om lokalerna vuxit i takt med expanderingen till Sveriges näst största bemanningsföretag. Numera sitter även Academy i lokalerna – ett snabbväxande systerbolag som snabbutbildar juniora IT-konsulter.

– För att hantera den stora brist på bland annat IT-personal idag och i framtiden så behövs en stor portion innovation. Det är därför vi startade Academy. Vi använder Academic Works expertis att rekrytera riktigt ambitiösa människor och därefter ger Academy dem en vass och intensiv utbildning i tre månader. Genom detta får vi fram juniora, produktiva programmerare med potential. Det är innovativt, säger grundaren Johan Skarborg.

 ”Många fördelar med konceptet”
På drygt tre år, Academy startades 2015, har man utbildat strax över 500 IT-konsulter. Tack vare metoden Accelerated Learning, går deltagarna från nybörjare till juniora IT-konsulter på endast 12 veckor.

– Att veta att jag om tre månader ska vara produktiv, i en ny roll, ger en enorm motivation att prestera på topp varje sekund av utbildningen. Det finns många fördelar med konceptet, men en av de viktigaste är den i sammanhanget korta utbildningstiden, säger Micael Holmström.

 Fokus på praktiskt lärande
Under utbildningen får deltagarna 500 kodtimmar, vilket är lika mycket som under en traditionell IT-utbildning på cirka tre år:

– Om traditionell utbildning motsvarar ett gym-medlemskap där du går och drar i några maskiner ett par dagar i veckan under flera år, så är Accelerated Learning en tre månader intensiv träning med en manisk PT.

Men går det verkligen att tillgodogöra sig 500 timmars kodning på så kort tid?

– Svaret på den frågan är definitivt ja, men kräver en pedagogisk modell som fokuserar på praktisk tillämpning och inte lärare som kör långa föreläsningar. Hos oss får en lärare prata i max 20 minuter åt gången och sedan är det praktiska övningar som gäller. I tillägg till detta är det ingen hemlighet att våra deltagare spenderar både kvällar och helger under hela utbildningstiden med att på egen hand lösa olika programmeringsuppgifter.

 Stor efterfrågan direkt
Och arbetsgivarna verkar hålla med. Då bristen på rätt IT–kompetens är stor tack vare digitaliseringen ökar också intresset för Academys utbildning:

– Vi såg snabbt att vår modell fungerade och att kundernas efterfrågan var stor från start. Det som gått snabbare än vad vi vågade hoppas på var efterfrågan för de företagsspecifika programmen, det vill säga de program där vi skräddarsyr upplägget helt efter kunden, berättar Emelie Bernhardsson, operativ chef.

Micael Holmström pekar på ytterligare en aspekt:
– Sedan ska vi väl inte heller sticka under stolen med att vår affärsmodell, där vi tar hela affärsrisken, är minst sagt tilltalande för kunderna.

Metoden fungerar inom fler områden
I dagsläget utbildar Academy konsulter inom IT, teknik och ekonomi. Emelie Bernhardsson bedömer kompetensbehovet som fortsatt stort inom dessa områden de närmaste åren:

– Det råder redan nu kompetensbrist, och det mesta tyder tyvärr på att bristen kommer fortsätta öka. Vi ser att vår utbildningsmetod fungerar oberoende av bransch vilket gör möjligheterna enorma.

Hur ser ni på utvecklingen för företaget på sikt?

– Det uppenbara svaret är såklart att vi har fortsatt växa och etablerat oss i minst alla sju länder där Academic Work har verksamhet. Vi har dock mycket högre ambitioner än så och skulle gärna vilja sprida Academy-konceptet även till andra delar av världen. Exempelvis har Academic Work byggt skolor i Zambia sedan 2004 och innan den satsningen firar 20-årsjubileum är ambitionen att fylla dessa skolor med Academys innehåll, säger Holmström.

 Hoppas på konkurrens
I dagsläget är Academy närmast ensamt om att tillämpa Accelerated Learning på den svenska marknaden, samtidigt är behoven av rätt IT–kompetens enorma. Därför har man lagt upp hela sin strategi som ”open source”.

– Vi vill vara öppna med hur vi jobbar då vi inte kan lösa den stora bristen som råder på egen hand. Sett ur ett rent samhällsperspektiv så behövs det fler initiativ som vill lösa samma utmaning som vi, säger Bernhardsson och fortsätter:

– Det finns andra coding bootcamps som utbildar på ett liknande sätt som vi, men det som är unikt i vårt koncept är just kombinationen av rekryteringsprocessen som utgår från förmågor och motivation, den skräddarsydda utbildningen och en garanterad tillsvidareanställning. En modell vi är otroligt stolta över.

Vill du veta mer om hur Academy löser kompetensbristen inom IT? Välkommen på kostnadsfritt frukostseminarium 14 juni! Finns du inte i Stockholm? Lugn! Vi sänder även live. Anmäl dig här.

Snabbfakta Academy

  • Erbjuder IT-utbildningar i bl.a C#.NET, Java och JavaScript.
  • Utbildningarna innehåller 4 veckors förstudier och 12 veckor lärarledd undervisning.
  • Lokala sommarkurser sker i Stockholm, Malmö, Linköping och Sundsvall.
  • Utbildningen är kostnadsfri.
  • Alla som fyllt 18 kan söka till utbildningen, oavsett bakgrund.
  • Antagningen sker genom motivationsbaserade tester och intervjuer.
  • Konsulterna garanteras tillsvidareanställning hos Academic Work efter utbildningen.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Academy a part of Academic Work och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer