Annons
Innehåll från Academic WorkAnnons

Så kan företag hitta nästa generations talanger – och förbli relevanta på arbetsmarknaden

Peter Knutsson, vd på Academic Work.
Peter Knutsson, vd på Academic Work.

Företag inom IT, tech och finans skriker efter kompetens – och det finns stora utmaningar i att hitta rätt.

– Många företag skulle behöva bli mycket bättre på att förstå hur de ska göra sig relevanta på arbetsmarknaden för unga talanger. Det kan vi hjälpa dem med, säger Peter Knutsson, vd på Academic Work.

Academic Work är ett bemannings- och rekryteringsföretag som har hjälpt till att rekrytera över 150 000 så kallade young professionals, alltså nyexaminerade studenter med upp till fem års arbetslivserfarenhet, till jobb framför allt inom IT, tech och finans.

På Academic Work är erfarenheten att de företag som misslyckas med att hitta rätt kompetens ofta inte förstår vad unga människor värdesätter i arbetslivet. Det här skapar stora framtida risker för många företag.

– Många företag inser inte hur bråttom det är att ställa om sin verksamhet så att den tilltalar nästa generations talanger. Det är de som kommer att bli deras nyckelspelare, ledare, chefer och bolagsbyggare framåt, säger Peter Knutsson.

Academic Work har unika insikter

Varje år genomför Academic Work med hjälp av Kantar/SIFO opinionsundersökningen Young Professional Attraction Index (YPAI), där runt 5 000 young professionals tillfrågas om vad som är viktigast i valet av arbetsgivare.

Den senaste undersökningen, som presenterades hösten 2021, visar att: 

• 43.7 procent av young professionals kräver tydligare utvecklingsmöjligheter för att stanna kvar.

• 48.1 procent har krav kring flexibilitet, remote work och work-life balance. Utan dessa möjligheter ökar risken att man slutar.

• Dagens young professionals är mer syftesdrivna. De vill arbeta för företag med starka varumärken, sunda värderingar och som gör världen bättre.

Speciellt inom storstadsregionerna och i synnerhet Stockholm är frågan om flexibilitet och remote work intimt kopplat till den svåra bostadssituationen.

– Tidigare såg vi att närhet till jobbet var en viktig faktor, vilket inte är lika prioriterat längre. Företag som låter anställda jobba hemifrån några dagar i veckan kan lyckas rekrytera oberoende av ort, säger Peter Knutsson.

Unga för med sig nya kunskaper

 Att rekrytera och få young professionals att stanna inom företaget är viktigt av flera skäl. Ett är att de för med sig de senaste tekniska kunskaperna.

– Generationsväxlingar är extremt viktiga för bolag. Om man inte hela tiden utvecklar den tekniska kompetensen riskerar man att förlora i konkurrenskraft, säger Peter Knutsson.

Academic Work kan också erbjuda olika tjänster som utbildningar och workshops där arbetsgivare får insikter om young professionals och lär sig att bättre möta deras förväntningar.

– Vi har en enorm erfarenhet av rekryteringar i kombination med unik kunskap kring denna viktiga målgrupp. På så sätt kan vi hjälpa företag att förbli relevanta på arbetsmarknaden för framtidens talanger, avslutar Peter Knutsson. 

Om Academic Work
Academic Work är Sveriges ledande bemannings- och rekryteringsföretag inom tjänstemannasektorn. Vi har haft branschens nöjdaste kunder i över 10 år i rad, enligt Svenskt Kvalitetsindex. Vi har kontor på 20 olika orter i landet, och verksamhet i Norge, Finland, Danmark, Tyskland och Schweiz.  

Läs mer på www.academicwork.se 

 

Mer från Academic Work

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Academic Work och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera