1515
Annons
Innehåll från AcademediaAnnons

Friskolekoncernen: Svenska skolor behöver bli bättre på demokrati

Årets riksdagsval närmar sig, men i höst sker ett annat val som kommer att lägga grunden för framtidens demokrati. Då deltar bland annat 125 högstadie- och gymnasieskolor från Academedia i Skolval 2022.

 

– Om man blickar ut i världen är det tydligt att demokratiska värden inte ska tas för givet. Det är dagens unga som ska försvara dessa viktiga värden, säger Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia som är Sveriges största utbildningsföretag.

Cornelis Sundlöf, lärare i engelska och samhällskunskap på LBS Kreativa Gymnasium i Göteborg, är en av sju utsedda demokratimentorer.

Läs mer om Academedia 

I september kommer miljontals myndiga medborgare att bege sig till vallokalerna för att rösta i allmänna val. Samtidigt visar flera studier att demokratin i världen har försvagats de senaste åren. Enligt Paula Hammerskog, kommunikationsdirektör på Academedia, har skolan en viktig roll för att förmedla kunskap om ämnet och att träna eleverna i att vara med och ”göra” demokrati.

– Under lång tid har fokus inom skolan legat på att höja och säkerställa elevernas kunskaper. En lika viktig del i skolans uppdrag är att säkra de värden som samhället och demokratin vilar på. Ett sätt är att genomföra Skolval 2022, säger hon.

Skolvalet är ett regeringsuppdrag som samordnas av Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor, MUCF. Målet är bland annat att stimulera till samtal om politik i skolan och att öka elevers kunskap om demokrati. De utser även särskilda demokratimentorer som ska inspirera och ge råd till skolor som vill vara med.

 

 

Cornelis Sundlöf, lärare i engelska och samhällskunskap på LBS Kreativa Gymnasium i Göteborg, är en av sju utsedda demokratimentorer.

– Majoriteten av elevernas röster räknas inte i år, men nästa gång det är val får många av dem rösta på riktigt. Politiker sneglar därför naturligtvis på hur det går i skolvalet, det ger indikationer på hur väl de lyckas nå ut med sin politik till en yngre generation. På så sätt kan man säga att elevernas röster har betydelse redan nu, säger han.

Paula Hammerskog tror att kriget i Ukraina gör att fler känner ett behov av att prata om frågor som rör demokrati och de angrepp och hot den utsätts för.

– Jag tänker även på propaganda och andra försök att underminera och påverka demokratin, även här i Sverige och inte minst i samband med ett val. Här kan skolan göra en viktig insats genom att ge eleverna de verktyg de behöver för att kunna reflektera och vara källkritiska, säger hon.

 

 

Det hon syftar på är bland annat sociala medier och vikten av att ha med sig ett källkritiskt förhållningssätt in i vuxenlivet. Skolvalet är en viktig fråga för Academedia vars mål är att skapa ett bättre och mer hållbart samhälle, med utbildning och lärande som grund.

– Många elever kommer från familjer där man pratar om politik och samhällsfrågor hemma, men för en del elever är skolan den enda platsen där de kan lära sig att ha trygga samtal och kanske träffa politiker, säger hon och hoppas att det är många elever som väljer att rösta i årets skolval.

Läs mer om Academedias syn på det fria skolvalet

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Academedia och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera