Innehåll från ABBAnnons

5G för framtidens process- och tillverkningsindustri

För en framtida fullt digitaliserad industri och fabrik är 5G en viktig möjliggörare. Att nyttja 5G som verktyg kommer bli en avgörande konkurrenskraft när svensk industri går för att digitalisera, automatisera och sammankoppla allt från logistik och affärssystem. Något som ABB har lösningar för, så att både process- och tillverkningsindustri kan använda 5G redan idag.

I framtiden kommer alla objekt inom industrin i någon mening ha en digital representation och vara kopplade till molnet. Det innebär en möjlig tillgång till en enorm mängd relevant data och mätvärden med vilka det kommer gå att gestalta hur en industri är uppbyggd och hur den samverkar. Utmaningen i detta är att automatisera processer och skapa en säker och snabb uppkopplad miljö. 

Med ABB Ability, ABB: s nya digitala lösningar och dess möjlighet kan alla delar i verksamheten kommunicera med varandra vilket möjliggör optimering av inte bara enskilda processer, utan fabriker och hela företag. Med simuleringen kommer man även kunna förutse resultat i den fysiska fabriken eller processen. Genom plattformen får ABB:s kunder en överblicksbild och kan använda information från verksamhetens olika objekt och processer för att, utifrån specifika parametrar, agera i realtid. 

– Det vi vet är att 5G kommer vara viktigt ur två aspekter, skalbarhet och tillförlitlighet, då mängden information som flödar eller inhämtas från industrin kommer att öka exponentiellt. Med 5G kan den stora mängden data som blir tillgänglig återkopplas på rätt sätt till verksamheten, inom den tidsram som vi är säkra på är relevant och säker utifrån den applikation eller tillämpning som vi ämnar modellera. För maximal konkurrenskraft i framtidens digitala industri är det därför viktigt skapa rätt förutsättningar för hur data ska flöda och hanteras, säger Martin Björnmalm, Chef för Advanced Services - Industrial Automation. 

Kvalitetssäkrad industri med 5G

Idag är industrin i mångt och mycket uppkopplad via kablage. Anledningen till att man väljer att koppla upp sig med kablar är för att dagens trådlösa nät inte har samma tillförlitlighet, en verklighet som 5G kommer förändra. Med 5G blir det möjligt för industriella tillämpningar att kommunicera även säkerhetskritisk information trådlöst, vilket i sin tur ger en ökad flexibilitet då man inte är bunden till kablage. Den trådlösa kommunikationen innebär även att verksamheter kan koppla upp fler enheter och sensorer vilket skapar en effektivare produktion. 

– Vi ser att 5G främst öppnar upp för en ökad flexibilitet och innovationer. Detta genom att data kan kommuniceras trådlöst och tillförlitligt. 5G öppnar alltså upp för nya möjligheter för fler industriella tillämpningar. Vi behöver då inte dra kablage som idag är kostsamt och icke flexibelt kombinera data från fler mätpunkter från fler sensorer. Med 5G fungerar också positionering av objekt med bättre precision än WiFi vilket gör att vi även kan följa objekt i rörelse i realtid, säger Susanne Timsjö, Marknad och försäljningschef – ABB Robotics & Discrete Automation.

Avgörande stöd för autonomitet 

Flera industrier arbetar med autonomitet där olika uppkopplade objekt ska samverka på ett intelligent sätt och dessutom kunna ta autonoma beslut. För att objekt, som exempelvis en robot, ska få rätt styrsignaler till ett beslut krävs avancerad beräkningskraft som hanterar den data som sedan ska återföras på ett tillförlitligt sätt och ge roboten rätt beslutsunderlag. Den analytiska motorn bakom besluten kanske kommer vara placerad någon annan stans än vid själva objektet, vilket möjliggör att beräkningarna är skalbara i både snabbhet och kraftfullhet, men resultaten kan ändå kommuniceras med samma snabbhet som om beräkningen skett vid objektet.

–  Där blir 5G det som möjliggör inhämtning och återföring i realtid. Dagens kommunikationsteknik kommer till viss del ha svårt att hantera de datamängder som måste kunna skickas fram och tillbaka för en digitaliserad och automatiserad industri på ett tillförlitligt och skalbart sätt. För detta kan 5G bli en möjliggörare, säger Martin Björnmalm.

Samarbetsprojekt med Ericsson

ABB är en teknisk pionjär vars fokus är att med utvecklad teknik skapa de produkter och tjänster som industrin behöver för ökad konkurrenskraft. Genom att även bidra med forskning och kompetens i olika projekt driver ABB industrins utveckling. Ett exempel är projektet Smart 5G där ABB tillsammans med bland andra Ericsson identifierar, demonstrerar och utvärderar möjligheterna med 5G-teknologi och funktioner för industri och fabrik. 

– Tillsammans med Ericsson tittar på vi på olika ämnen och hur vi kan applicera 5G i vår verksamhet för att öka upp konkurrenskraften för våra kunder. På sikt ser vi att tekniken kommer möjliggöra en ökad automatisering samt användning av machine learning och AI-applikationer. 5G gör det möjligt att skapa mer intelligenta tjänster och lösningar som vi på ABB kan erbjuda industrin, så att de kan vara mer produktiva och öka upp sin kvalitet.  Men oavsett vilket teknik vi satsar på så är det hela tiden med målet att öka upp konkurrenskraften för våra kunder inom industrin, säger Susanne Timsjö.

Läs mer om hur ABB och Ericsson banar väg för digital omställning av industrin här  

ABB erbjuder möjlighet till utveckling och konkurrenskraft 

ABB hänger med i den senaste tekniken och är en möjliggörare för att säkerställa framtida konkurrenskraft och teknologiutveckling. Här erbjuds många nya sätt att utveckla företag tillsammans med kunder och andra partnerns så som:

Ability Center i Västerås där nya idéer för företagens digitala utveckling tas fram tillsammans med kunden. Här samlas all typ av industri där det är kundens specifika mål och utmaningar som styr agendan.

Robotic Experience Center i Västerås där man diskuterar uppkopplade robotar och framtidens robotautomation. Här finns även möjligheten för de som vill lära sig mer om robotteknik och ta del av virtuella rundvandringar eller möten digitalt. 

Om oss

ABB (ABBN: SIX Swiss Ex) är ett ledande globalt teknikbolag som driver omställningen av samhälle och industri för att uppnå en mer produktiv och hållbar framtid. Genom banbrytande ingenjörskonst där mjukvara kopplas samman med produkter inom electrification, robotics, automation och motion skapar ABB lösningar som driver teknikens möjligheter till nya höjder. ABB:s framgångar bygger på en lång historia av tekniskt ledarskap som sträcker sig mer än 130 år tillbaka i tiden och drivs framåt av runt 110 000 skickliga medarbetare i fler än 100 länder. 

www.abb.com 

Mer från ABB

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ABB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?