Innehåll från 7AAnnons

Här får momsfria företag nya lokaler – utan krångel

Fredrik Hultman är vd och grundare till kontor- och konferensaktören 7A.
Fredrik Hultman är vd och grundare till kontor- och konferensaktören 7A.

Krångliga regler gör det svårt för momsbefriade verksamheter att hitta bra lokaler. I 7A Posthuset mitt i Stockholm får de kontor direkt – tack vare en unik lösning.

– Eftersom själva fastigheten redan är momsbefriad blir det enklare för alla inblandade, säger Fredrik Hultman, vd och grundare till kontor- och konferensaktören 7A.

Kontakta 7A om Posthuset direkt här

Vad har företag inom läkemedelsbranschen, bank och finans samt utbildning gemenensamt? De är alla undantagna från att betala moms – vilket skapar ett oväntat problem: att hitta kontorslokaler.

– Fastighetsägare vill normalt inte ha momsbefriade verksamheter som hyresgäster eftersom det då inte finns någon avdragsrätt för moms när det gäller kostnader för fastigheten, som renoveringar eller löpande underhåll. Det blir lite halvkomplicerat och därför väljer många att tacka nej till momsbefriade verksamheter, berättar Fredrik Hultman.

Lösningen: stans bästa läge

I Stockholm, där behovet av kontorslokaler redan överstiger efterfrågan, blir problematiken med motsträviga fastighetsägare särskilt stor. Många momsbefriade verksamheter hamnar därför en bra bit utanför stadskärnan. Nu finns dock en lösning – i på stans kanske bästa läge, i nyöppnade 7A Posthuset på Vasagatan i Stockholm (se faktaruta).

– Eftersom fastigheten ägs av Statens Fastighetsverk och är ”omomsad” drabbas därför inte fastighetsägaren av den här problematiken. Det gör att vi kan ta emot dessa verksamheter och för vår del, som aktör på marknaden, blir det en flexibilitet där vi kan säga ja till fler hyresgäster.

”En fantastisk miljö”

I december 2019 fick 7A förtroendet att hyra 17 000 kvadratmeter i det gamla Centralposthuset. Den röda borgliknande byggnaden hyste under närmare 100 år postverksamhet innan Regeringskansliet tog över delar av lokalerna – och därmed stängdes den vackra byggnaden för allmänheten.

– Det är en fantastisk miljö som var väldigt modern för sig tid, men som drar uppmärksamhet till sig även idag. Av reaktionerna att döma blir många fascinerade av platsen, den fina arkitekturen påverkar lusten att vara där och jobba. Det är väldigt representativt och med våra lounger och mötesrum behöver man inte hyra dessa lokaler någon annanstans utan kan ta höjd för det på ”hemmaplan”.

Tack vare Posthusets stora ytor har 7A kunnat skapa en i det närmaste unik mix: Här finns såväl event- och konferensytor för upp till 600 sittande gäster som kontorsverksamhet för både stora och små företag:

– Vi kan erbjuda företag en väldigt flexibel kontorslösning där man kan öka eller minska sina ytor utefter verksamhetens behov. Det blir i längden ekonomiskt fördelaktigt.

Varför ska man som momsbefriad verksamhet flytta in i Posthuset?

– Ena biten är ju för att fastigheten är ”omomsad” vilket gör att det inte blir någon problematik med avdragsrätt för fastighetsägaren. Det andra är att vi inte lägger på moms på hyran, det blir en väldig fördel. Och rent generellt är det mycket svårt att hitta lokaler som är så fantastiska och har ett så bra läge.

 Letar du efter nytt kontor eller konferenslokal? Läs mer om 7A Posthuset

DETTA ÄR 7A POSTHUSET:

• Ligger på Vasagatan i centrala Stockholm, ett stenkast från Stockholm Centralstation och Arlanda Express.

• Invigdes 1903 med kunglig närvaro av Oscar II. Hit kom huvudstadens medborgare för att skicka brev, betala räkningar och skicka telegram. Den imponerande byggnaden är ett kulturarv, ritad av arkitekten Ferdinand Boberg. Den tidigare posthallen innanför entrén med marmorgolv och målade valv är döpt efter honom.

• 7A förfogar över 17 000 kvadratmeter i huset med flexibla lokaler för både kontor och konferens med möjligheter att anpassa ytan efter behov.

• I Posthuset erbjuds hyresgästerna möjlighet till:

– Flex Office, avskilda kontorsytor från 200 kvadratmeter och uppåt, för större företag som även är i behov av fullservice.

– Human Centric Workspace, arbetsplatser designade utifrån individens välmående och utveckling.

– Här finns uthyrningsbara kontorsytor till momsbefriade verksamheter.

– Möjlighet till konferens och event på totalt 3900 kvadratmeter på stadens mest centrala adress.

– Posthuset är en del av 7A Business Lounge, en av fyra möteslounger för kundbesök i Stockholms city.

FAKTA: 7A

• Grundat 2006 av Fredrik Hultman och Bo Fuglsang, duon leder fortfarande företaget.

• Erbjuder kontorslösningar, lounge samt lokaler för konferens och event.

• Namnet kommer från företagets första kontorshotell på Strandvägen 7A.

• Posthuset är företagets fjärde anläggning. Sedan tidigare finns 7A på Strandvägen, Odenplan och Centralen.

Mer från 7A

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med 7A och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?