1515
EKONOMI: DIGITALA FÄRDIGHETER HJÄLPER NORDEN I PANDEMIN - DBRS

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Coronaviruspandemin har inneburit ett hårt slag mot de nordiska länderna, men nedgången i produktionen har varit relativt modest i jämförelse med övriga europeiska länder.

Det konstaterar DBRS Morningstar i en analys på tisdagen.

De noterar att BNP i de nordiska länderna föll i genomsnitt 2,7 procent 2020, vilket var en betydligt mildare nedgång än genomsnittet i EU (-6,2 procent) och euroområdet (-6,6 procent). Kontrasten blir ännu större vid en jämförelse med EU-länderna i södra Europa, som traditionellt är mer beroende av turismsektorn.

DBRS Morningstar ser ett antal nyckelfaktorer som kan förklara de nordiska ekonomiernas större uthållighet mot pandemins påfrestningar.

1, Incidensnivåer och generell restriktionsnivå

2, Ekonomiska strukturer som är mindre beroende av de sektorer som påverkats hårdast av fysisk distansering och restriktioner av rörligheten.

3, Kapacitet för hemarbete och generella digitala färdigheter.

4, Starka offentliga finanser som kunde driva policyresponsen.

I analysen konstateras vidare att med undantag för Sverige så drabbades de nordiska länderna i betydligt lägre grad av coronavirusperspektiv ur ett hälsoperspektiv under 2020. Med undantag för Baltikum var restriktionerna i Norden generellt mindre stringenta än i de flesta andra europeiska länder.

"Även i Sverige, där såväl allvaret i coronaviruspandemin och den genomsnittliga stringensen under 2020 var större än i andra nordiska länder, bidrog en relativt mjuk hållning till begränsningarna till en relativt måttlig påverkan på aktiviteten i jämförelse med andra länder i Europa", skriver DBRS Morningstar.

De påpekar också att de nordiska länderna under hela pandemin undvek att stänga ner industriproduktionen och byggproduktionen, och de var också bland de första länderna som öppnade förskolorna.

DBRS Morningstar framhåller också de nordiska länderna ledande position i termer av digitalisering och erfarenheter från hemarbete som en viktig faktor.

"Det faktum att de nordiska länderna låg före i kurvan i termer av digitala färdigheter och infrastruktur liksom erfarenheter från hemarbete kan ha gett utrymme för en smidigare övergång till den nya pandeminormen", säger Javier Rouillet, vice president vid DBRS Morningstar.

"Även om osäkerhet om utvecklingen för viruset kan hämma återhämtningen kan de, givet det strukturella läget i de nordiska ekonomierna och den förnyade trycket på investeringar i digital och grönare infrastruktur, väntas leda de europeiska ekonomier i fråga om att passera de förpandemiska produktionsnivåerna", säger Rohini Malkani, senior vice president vid DBRS Morningstar.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?