1515
BÖRSEN: EUROPATERMINER PÅ PLUS EFTER PÅSKLEDIGHET

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen går mot en förkortad handelsvecka efter en påskledighet där USA-börsen avancerade på måndagen. Turbulensen kring H&M fortsätter och nu uppmanar konsumenter i Vietnam till bojkott av klädbolaget.

Med en knapp halvtimme kvar till öppningen i Stockholm noterades de europeiska terminerna upp 0,8-1,2 procent i Paris och Frankfurt.

I USA tog optimisterna överhand på måndagagen och det breda S&P 500-indexet stängde till en uppgång om 1,5 procent. Såväl S&P och Dow Jones avslutade måndagens handel på nya rekordhöga nivåer.

Asienbörserna utvecklades blandat under tisdagsmorgonen med nedgångar för det japanska Nikkei 225 medan det rådde uppgångar i Australien. I Japan varnar medicinska experter för en "fjärde våg" av coronaviruset.

H&M har befunnit sig i blåsväder den senaste tiden efter att bolaget beslutat att sluta använda bomull producerad i Kinas nordvästligt belägna Xinjiangprovins, där den uiguriska minoritetsbefolkningen förtrycks. Beslutet har mött protester och krav på bojkott från flera av Kinas kommunistiska organisationer. Nyligen blev det känt att konsumenter i Vietnam uppmanar till bojkott av modejätten, vilket Dagens industri rapporterat.

Orderingången på tunga lastbilar i Nordamerika, Class 8, uppgick preliminärt till 40.000 enheter i mars. Orderingången sjönk med 10 procent jämfört med i februari, men steg däremot 424 procent jämfört med den covid-påverkade orderingången under mars månad i fjol. Volvo har lastbilsverksamhet i USA.

Produktionskapaciteten vid Bolidens gruvor i Aitik och Tara är nu fullt återställd efter tidigare meddelade produktionsstörningar till följd av covid-19 och haverier. Påverkan på rörelseresultatet i affärsområde Gruvor bedöms uppgå till -300 miljoner kronor i första kvartalet, jämfört med -200 miljoner kronor som tidigare kommunicerats.

SAS avgående vd Rickard Gustafson kan komma att ersättas av den tidigare British Airways-chefen Alex Cruz, enligt källor till Sky News. Alex Cruz uppges vara en av ett fåtal kandidater att ta över det svenska flygbolaget. Han lämnade sin tjänst vid British Airways i höstas.

Flera förvärv från diverse bolag har meddelats på morgonen.

E-handelsbolaget BHG köper 94 procent av det privatägda badrumsföretaget Hafa Bathroom Group.

Odd Molly har tecknat en avsiktsförklaring med en e-handelsaktör om att förvärva bolagets huvudlager i Borås för ett underliggande fastighetsvärde på 63 miljoner kronor.

First North-listade Confidence meddelade efter börsstängning i torsdags att det tecknat avtal om förvärv av det svenska säkerhetsbolaget Nordic Level Services.

På tisdagen är det handelsdebut på Nasdaq First North för Euroafrica Digital Ventures som tillhandahåller tjänster inom digital media. Nyemissionen på 20 miljoner kronor som bolaget gjorde inför noteringen tecknades till 159 procent. Teckningskursen på 12:80 kronor per unit, bestående av två aktier och en teckningsoption, motsvarade närmare 6:40 kronor per aktie och värderade bolaget till 45 miljoner kronor före kapitaltillskottet.

Flera rekommendationer från SEB Equities har kablats ut. Banken har i torsdags förra veckan höjt riktkursen för Evolution till 1.450 kronor från 1.175 kronor. Rekommendationen köp upprepades.

SEB Equities har även höjt rekommendationen för Dustin till köp från behåll medan riktkursen skruvats upp till 101 från 80 kronor.

Även Intrum har, av SEB, fått sin riktkurs höjd till 305 kronor från 290 kronor. Rekommendationen köp upprepas.

Deutsche Bank sänker sin rekommendation för Vestas till behåll från köp. Riktkursen sänks till 1.400 från 1.460 danska kronor.

Affärsvärlden förespråkar köp av köksbolaget Nobia.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?