1515
TESLA: AKTIEN BÄR ALLA KÄNNETECKEN AV EN BUBBLA - ANALYTIKER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Teslas aktie bär efter en åttafaldig uppvärdering sedan i mars alla kännetecken av en bubbla, skriver analytikerfirman Research Affiliates för att uppmärksamma den i det breda Wall Street-indexet S&P 500 nyss inkluderade elbilstillverkarens utveckling.

Den värdering med vilken Tesla går in i S&P 500 – motsvarande Stockholmsbörsens OMXS30 – är enligt Research Affiliates närmast överväldigande då aktien endast kommer väga lättare än fem andra aktier: Apple, Microsoft, Amazon och Facebook.

"Tesla är ett toppenbolag, men aktien uppvisar mycket starka signaler på övervärdering", står det i analysen som är daterad till tisdagen och uppmärksammats i flera internationella finansmedier.

Försäljning, bilproduktion och nära nog samtliga fundamenta är entydigt ljusår ifrån värderingen, menar Research Analytics och jämför med andra spelare i branschen och deras elbilssatsningar.

"Låt oss titta närmare på vad vi kan köpa med de 608 miljarder dollar Tesla är värt vid inkluderingen i S&P 500", skriver Research Analytics och inleder den fundamentala genomgången.

Renault-Nissan, Volkswagen och Hyundai-Kia är tvåa, trea och fyra på elbilsmarknaden med 13 procent, 11 procent respektive 8 procent i marknadsandelar - totalt 32 procent av marknaden.

"Denna andel är cirka 10 procent större än Tesla och växer ungefär lika snabbt, men tillsammans värderas de till 172 miljarder dollar. Det är knappt en fjärdedel av Teslas börsvärde", skriver analytikerna.

De konventionella biltillverkarna har dessutom produktionsfördelar, då de producerar mycket mer än bara elbilar.

"Motsvarande av Teslas nuvarande värdering kan man som investerare alltså köpa in sig i alla de elbilar som dessa tre bolag säljer, vilket är 10 procent mer än Tesla, och samtidigt cirka 27 miljoner av de bilar de säljer varje år som inte går på el", skriver Research Analytics.

Antalet sålda bilar hos trion, Renault-Nissan, Volkswagen och Hyundai-Kia, är nästan 60 gånger så många som Tesla troligen kommer mäkta med i 2020 års elbilsförsäljning, konkluderar analytikerna.

Teslas aktie har handlats ned med drygt 3 procent sedan aktien inkluderades i indexet. I onsdagens förhandel sjönk aktien tillbaka ytterligare.


Bild: Teslas aktie sedan inkluderandet i S&P 500

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?