BÖRSEN: POSITIV ÖPPNING I KORTEN, BUD PÅ GUNNEBO

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Veckans handel på Stockholmsbörsen ser ut att kunna inledas med stigande index, i likhet med indikationerna för de ledande Europabörserna.

Morgonens tilldragelse på svensk front är att Altor och Stena lägger bud på Gunnebo. Samtidigt uppger DI att Catena Media har avvisat flera budpropåer från Better Collective.

Vid 8.35-tiden noterades terminen för Parisbörsen 1,4 procent högre och terminen för Frankfurtbörsen var upp 1,6 procent. Förhandeln hos IG i Stockholm visade på en uppgång om 1,3 procent för Stockholmsbörsens OMXS30-index.

New York-börserna avslutade förra veckan med uppgångar. S&P 500 indexet steg 1,6 procent och Nasdaqs kompositindex stärktes 2,3 procent. Det positiva sentimentet höll i sig i Asien där uppgångar noterades överlag på måndagen.

På USA-fronten avslöjade New York Times under helgen att USA:s president Donald Trump knappt betalat någon inkomstskatt alls under 15 år, vilket Trump själv förnekade.

Samtidigt uttryckte demokraten Nancy Pelosi, representanthusets talman, hopp om att ett nytt coronastödpaket ska kunna nås med Vita huset.

På svensk mark har Altor och Stena Adactum lagt ett rekommenderat kontantbud om 25 kronor per aktie på Gunnebo. Priset innebär en premie om 33 procent i förhållande till stängningskursen för Gunnebo i fredags. Det totala budvärdet uppgår till cirka 1.769 miljoner kronor.

Gunnebo har också lämnat utsikter för resten av året efter morgonens bud. Bolaget räknar bland annat med att försäljningstillväxten i det tredje kvartalet uppgår till minus 25-30 procent jämfört med motsvarande period i fjol. Ebita-marginalen väntas bli 2-3 procent, jämfört med 7 procent fjolårets tredje kvartal.

Enligt DI:s uppgifter har Better Collective sedan mitten av sommaren uppvaktat sektorkollegan Catena Media och lagt fram flera budpropåer, det senaste på motsvarande 50 kronor per aktie vilket kan ställas mot att Catena Media-aktien stängde på 31:04 kronor på fredagen. Catena Medias styrelse har avvisat alla förslag, enligt DI.

Peptonic Medical kan dra till sig intresse efter att bolaget på fredagskvällen meddelat att Ekobrottsmyndigheten har inlett en utredning av och kring bolaget. Utredningen handlar om ett grovt insiderbrott med anledning av åtgärder som bolaget vidtagit inom ramen för ett finansieringsarrangemang mellan bolaget och en "finansiell aktör".

Lundin Mining har dragit tillbaka sina helårsprognoser för 2020 för Chapada-gruvan i Brasilien på grund av störningar i verksamheten som orsakats av skador på utrustningen där.Rekommendationer


* Nordea Markets höjer sin rekommendation för Volvo till köp från behåll. Riktkursen är 215 kronor, vilket kan ställas mot att aktien stängde på 166:70 kronor på fredagen.


* Nordea Markets sänker sin rekommendation för SCA till behåll från köp.


* Nordea Markets höjer riktkursen för Lindab till 169 kronor från 147 kronor. Aktien stängde till 151:40 kronor på fredagen.


* SEB Equities höjer riktkursen för Probi till 328 kronor från 295 kronor. Rekommendationen behåll upprepas. Aktien stängde på 342:50 kronor i fredags.


* Medicinteknikbolaget Biotage är enligt Dagens industri köpvärd med tanke på fin historik och goda framtidsutsikter.


* Börsveckan sätter köp på Millicom och upprepar samma råd för Distit och Note. Däremot får Stockwik säljstämpel och Börsveckan väljer också att avvakta med Stillfront, Sivers och Greater Than.


* Affärsvärlden ger rådet köp i Amasten, som tidningen menar har genomgått en transformation senaste åren som ökat både bolagets storlek och andelen stabila bostadstillgångar.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?