1515
Annons
NEW YORK: MIXADE TERMINER, S&P MOT VÄRSTA MÅNAD SEDAN MARS 2020

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Terminerna för de ledande amerikanska börserna pekade åt olika håll under måndagseftermiddagen. Januari ser ut att bli den sämsta månaden för det breda indexet S&P 500 sedan den pandemipräglade marsmånaden 2020. Hittills är indexet ned med omkring 7 procent.

Klockan 14.45 noterades terminen för Dow Jones industriindex på minus 0,4 procent medan terminen för det bredare S&P 500 rörde sig ned 0,2 procent. Terminen för teknikinriktade Nasdaq 100 stod 0,2 procent högre.

På makrofronten kan uppmärksammas att Fed-chefen i Atlanta, Raphael Bostic, i en intervju med Financial Times uppgett att Federal Reserve kan komma att höja sin styrränta med 50 punkter i mars om det skulle behövas för att tämja inflationen. Vidare på temat räntehöjningar har Berenberg Bank i ett marknadsbrev uttryck tron om att Fed kommer höja styrräntan sex gånger i år, med 25 punkter varje gång. Tidigare var bankens bedömning att fyra höjningar skulle genomföras.

Den senaste månadens börsoro har inte bara setts i USA och Europa, utan även på mer global basis. Världsindexet MSCI har tappat omkring 6 procent i januari vilket indikerar den sämsta starten för indexet på ett nytt år sedan 2016.

"Det här är inte den klassiska försäljningen (selloff) som påverkar företag av lägre kvalitet. Denna försäljning drivs inte av fundamentala faktorer, utan av centralbankernas agerande i en tid då tillväxten är väldigt stark", säger Capital One Groups investeringsansvarige Flavio Carpenzano enligt Investing.com.

Nere på bolagsnivå sågs aktien i Spotify avancera med 3,8 procent i förhandeln. Musikstreamingbolaget har vidtagit åtgärder för att ta itu med kontroversen kring Joe Rogan-podcasten som tidigare anklagats för att ha spritt desinformation om covid-19. Spotify har publicerat sina plattformspolicyer och ska även ha tillkännagett skapandet av en informationshubb för coronaviruset, enligt CNBC.

Credit Suisse har i en analys skruvat upp rekommendationen för Tesla till övervikt från neutral medan riktkursen 1.025 dollar upprepats. Sedan inledningen på året har en femtedel av börsvärdet raderats och banken ser en potentiell uppsida om 20 procent från dagens nivåer. Aktien rörde sig upp med 1,9 procent till 862 dollar inför måndagens handelsstart.

Streamingbolaget Netflix och Beyond Meat, som tillverkar köttersättningsprodukter, sågs båda högre i förhandeln. Det förstnämnda bolaget har av Citi fått höjd rekommendation till köp från neutral medan sistnämnda stämplats med rekommendationen övervikt, från tidigare undervikt, av Barclays.

Senare under veckan kommer delårsrapporter från bland andra Alphabet, Starbucks, Facebooks moderbolag Meta och Amazon. Hittills har omkring en tredjedel av bolagen inom S&P 500-indexet bekänt färg för det fjärde kvartalet 2021. Hela 77 procent av rapporterna har slagit analytikernas förväntningar, rapporterar CNBC som hänvisar till uppgifter från Factset.

I fredagens handel stängde de amerikanska börserna tydligt upp. S&P 500 steg 2,4 procent, motsvarande en uppgång på 1,6 procent räknat från Stockholms börsstängning. Dow Jones och Nasdaq lyfte 1,7 respektive 3,1 procent.


Noteringar vid 14:45-tiden
(jämfört med nivån vid USA-stängning förgående handelsdag)

Terminen för DJIA -0,38%
Terminen för S&P 500 -0,21%
Terminen för Nasdaq 100 +0,23%
2-åriga USA-räntan +0,0339 till 1,1986%
10-åriga USA-räntan +0,0142 till 1,8034%
Olja, US WTI +0,70% till 87:43 dollar/fat
Olja, Brent +1,33% till 91:23 dollar/fat
EUR/USD +0,0037 till 1:1184

KÄLLA: Infront.


Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera