1515
KINA: ÖVERVÄGER NY BÖRS FÖR ATT LOCKA UTLANDSNOTERADE BOLAG

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Kina överväger att skapa en ny aktiebörs i syfte att locka till sig bolag noterade i andra länder.

Det uppger källor med insyn för Reuters.

Landets statliga råd har bett tillsynsmyndigheten studera hur man kan designa en börs för att locka kinesiska bolag noterade på utländska marknader som Hongkong eller USA. Regeringens förhoppningar är att initiativet också ska kunna locka tunga globala bolag, som Apple eller Tesla, att skapa lokala verksamheter och låta notera dem på den nya börsen.

Planeringen sker samtidigt som en pågående fejd mellan Peking och Washington har fått USA-noterade kinesiska bolag att hotas av eventuell avnotering, såvida de inte lever upp till amerikanska redovisningskrav. Det har bidragit till att ett dussintal USA-noterade kinesiska bolag under det senaste dryga året genomfört sekundärnoteringar i Hongkong – bland dem finns storheter som Alibaba, Baidu och JD.com.

Samtalen om den nya kinesiska börsen är enligt Reuters källor fortfarande i ett tidigt stadium och någon tidsplan finns ännu inte. I dagsläget finns två huvudsakliga börser i Fastlandskina, i Shanghai respektive Shenzhen, med ett sammanlagt marknadsvärde på 78.700 miljarder yuan.

En möjlighet som diskuteras är att uppgradera någon av de övriga handelsplatserna som finns i landet, till exempel en mindre börs i Peking. Styret i staden har i flera år argumenterat för att en existerande börs för små och medelstora företag ska göras om och kunna fungera som en hemvist för USA-noterade Kinabolag. Enligt Reuters källor är chansen "50-50" att en sådan lösning blir verklighet.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?