1515
FORDON: BILLIGARE BYGGA ELBIL ÄN BENSIN/DIESEL 2027 - BLOOMBERG

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Innan 2027 kommer det vara billigare att bygga elbilar än bensin- och dieseldrivna bilar, och åtstramning av miljölagar kan också leda till att försäljningen av elbilar tar över innan mitten av 30-talet, enligt en prognos från Bloomberg New Energy Finance (NEF).

Minskade kostnader för produktion av batterier i kombination med alltmer strömlinjeformade leverantörskedjor kommer medföra att miljövänligare fordon blir billigare att producera inom sex år även om inga statliga stöd fes, enligt analystjänsten refererad av The Guardian.

Det genomsnittliga inköpspriset för medelstora el- och bensinbilar spås mötas år 2026 på 19.000 euro. I dag ligger snittet för elbilar omkring 15.000 euro över nivån för bensinbilar.

För närvarande är det just batteripriserna som är den största utmaningen för utvidgningen av elbilsmarknaden. Men dessa spås falla med omkring 58 procent mellan 2020 och 2030.

The Guardian noterar att Bloomberg NEF är något mer återhållsam än andra liknande prognosmakare. Banken UBS har spått att produktionskostnaderna för el- respektive bensinbilar kommer vara i fas redan under 2024, skriver The Guardian.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?