1515
Annons
BÖRSEN: VÄNDER NED IGEN, BALCO UPP EFTER NYA MÅL, OMXS30 -0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen fortsatte ned i den inledande måndagshandeln efter fredagens fall på 1,7 procent när hela den börsuppgång som hade byggts upp under inledningen av 2022 omintetgjordes då stigande amerikanska räntor tyngde inte minst tillväxtaktier.

Det svenska storbolagsindexet OMXS30 var klockan 9.55 ned 0,4 procent till nivån 2.391 efter en initial uppgång på som mest en halv procent på morgonen. Parisbörsen sjönk ungefär som den svenska medan Frankfurtbörsen trevade försiktigt uppåt.

Inom OMXS30 tyngde Sinch med en nedgång på 3 procent. Bolagets aktiekurs har halverats sedan toppen i september. Evolution och Hexagon gick också svagt med nedgångar på drygt 1 procent, men även mer defensiva bolag som medicinteknikföretaget Getinge och snusföretaget Swedish Match sjönk, tillsammans med flera investmentbolag.

Inget bolag i indexet steg över 1 procent, men Electrolux var upp 0,7 procent, tätt följt av H&M. Sandvik klättrade 0,4 procent med stöd av höjda riktkurser från investmentbankerna Kepler Cheuvreux och Citi.

Överlag gick flera tillväxtaktier återigen relativt svagt. Hexatronic och hjälmteknikbolaget Mips sjönk 6 procent vardera.

Balkongföretaget Balco steg däremot 3 procent efter att ha uppdaterat sina finansiella mål och tagit sikte på att vinsten per aktie ska växa med 20 procent per år.

Clas Ohlson föll 12 procent. Detaljhandelsbolagets totala försäljning steg 9 procent i december, men det var svagare än analytikernas snittförväntan om +12,6 procent, enligt Infronts sammanställning. Kundtrafiken begränsades av restriktioner på Clas Ohlsons alla försäljningsmarknader.

Multiq rusade 60 procent till 1:60 kronor sedan detaljhandelsteknikbolaget Vertiseit lagt ett bud som värderar Multiq till 197 miljoner kronor. Multiq-ägarna får tre möjliga vederlagserbjudanden, däribland ett upplägg om att få 1:60 kronor kontant för varje Multiq-aktie.

Skanska har i ett samriskprojekt fått en order som för bolagets del är värd motsvarande 9,4 miljarder kronor avseende byggnation av nya Portal North Bridge i New Jersey. Tidningen Affärsvärlden anser för övrigt att Skanska är undervärderat och att aktien är köpvärd. Byggbjässen avancerade 0,3 procent.

Kundvårdsbolaget Lime Technologies lyfte 4 procent. Dagens Industri rekommenderar köp av aktien som haft det tufft förra året efter den starka utvecklingen under 2020.

Bilia backade 2 procent efter att ha ingått avtal om att sälja de återstående fyra BMW/Mini-anläggningarna i Tyskland. Försäljningen väntas ge en förlust på cirka 30 miljoner kronor.

Ett annat bolag som fortsätter att rumstera om sin verksamhet är Lohilo Foods som har ingått avtal med en svensk partner om produktion av delar av bolagets glassportfölj. Bolagets produktionsanläggning i Växjö med sju anställda stängs ned. Aktien tappade 6 procent.

Ljudboksbolaget Storytels streamingintäkter för det fjärde kvartalet uppgick till 605 miljoner kronor, vilket var i linje med prognosen för båda segmenten Nordics och Non-Nordics. Aktien sjönk dock 4 procent.

Circhem, en leverantör inom återvinning av lösningsmedel, har aviserat en företrädesemission på 25 miljoner kronor. Aktien visade motståndskraft och var bara ned 1,3 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?