Annons
IAR SYSTEMS: UNDERPRESTERADE 2021, TILLVÄXT TILLBAKA 4KV ENL VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) IAR Systems har haft en utmanande tid, med ett vd-byte, problem med kunders försörjningskedjor och pandemieffekter. Det ledde till att bolaget underpresterade 2021.

Det framgår av vd-ordet från Richard Lind i IAR:s bokslutskommuniké.

Under fjärde kvartalet 2021 gjorde IAR en nedskrivning av immateriella tillgångar om 118 miljoner kronor och tog kostnader kopplade till entledigandet av vd om 16 miljoner kronor. Det ledde till ett rörelseresultat om -119 miljoner kronor, jämfört med +19 miljoner motsvarande kvartal 2020.

"Pandemins återkomst har varit en utmaning för vår planering för 2022. Flera av de event och mässor vi skulle delta på under våren har flyttats framåt i tid. Halvledarbristen medför att våra kunder inte kan starta projekt som de planerat för, att de får göra om design och eventuellt använda de halvledare som finns tillgängliga. Detta är positivt för IAR Systems, då vi har stöd för i princip alla relevanta processorer. Det kompenserar dock inte fullt ut för de störningar i leveranskedjor som många kunder brottas med", skriver Richard Lind.

Det viktigaste beslut IAR har tagit är att ersätta sitt nya licenshanteringssystem med ett helt nytt och molnbaserat system som kommer att driftsättas under 2022.

"Det ger oss möjligheterna att erbjuda en större variation av licensering till våra kunder från dagens perpetual via hybrid och till SaaS", skriver vd.

För helåret 2021 sjönk nettoomsättningen till 356 miljoner kronor, jämfört med 372 miljoner kronor 2020. Under fjärde kvartalet enskilt uppgick nettoomsättningen till 91,6 miljoner kronor, jämfört med 90,7 miljoner motsvarande kvartal i fjol.

"Vi har under Q4 sett att tillväxten är tillbaka i alla regioner. Trots restriktioner och nedstängningar så växer vår verksamhet i Apac. Kina fortsätter visa tillväxtsiffror som gör att vi kommer att dubbla antalet anställda i Kina. I USA har vi nya dialoger inom t ex Automotive runt automatisering (CI/CD) och byggverktyg samt debugging vilket inte Open Source levererar. I Emea har vi sett ett stort intresse för våra Linux-lösningar samt våra lösningar inom Functional Safety", skriver vd.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera