1515
PTS: 5G-AUKTION STARTAR I DAG, PÅGÅR MINST 2-10 ARBETSDAGAR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Post- och telestyrelsen (PTS) inleder den omtvistade och försenade 5G-auktionen i dag, tisdag, där tilldelning ska ske av tillstånd att använda radiosändare i 3,5 GHz- och 2,3 GHz-banden.

Det framgår av ett pressmeddelande.

"Fyra budgivare har godkänts för att delta i auktionerna, som beräknas pågå i 2-10 arbetsdagar, men kan ta längre tid", skriver PTS.

Hi3G Access (Tre), Net4Mobility (Tele2 och Telenor), Telia Sverige och Teracom har godkänts som budgivare i auktioner.

Auktionen, som ursprungligen planerades inledas den 10 november, har försenats efter att PTS bannlyst användning av utrustning från de kinesiska telekombolagen Huawei och ZTE i villkoren för auktionen.

Huawei-blockaden har lett till protester och juridiska åtgärder från kinesiskt håll, men även svenska telekombolag har riktat kritik mot villkoren och hur frekvensauktionen går till.

I november beslutade PTS att pausa tilldelningen av frekvenser för 5G i väntan på beslut från kammarrätten kring Huaweis protest. Efter kammarrättens beslut att PTS villkor avseende Huawei ska gälla i väntan på den rättsliga prövningen beslutade myndigheten att återuppta tilldelningen.

Den första auktionen, som gäller 3,5 GHz-bandet, startar på tisdagen och följs när den är klar av auktionen i 2,3 GHz-bandet.

3,5 GHz-bandet omfattar totalt 320 MHz (maximalt 15 nationella tillstånd), medan 2,3 GHz-bandet omfattar 80 MHz (maximalt 8 nationella tillstånd).

Auktionsformen är en så kallad klockauktion, en auktion i flera budrundor som genomförs över internet.

"Lägsta bud i tilldelningen är 1,5 miljarder för 3,5 GHz-bandet (100 miljoner per tillstånd om 20 MHz) och 160 miljoner (20 miljoner per tillstånd om 10 MHz) för 2,3 GHz-bandet. Om 2,3 GHz-bandet tilldelas utan konkurrens är lägsta budet 400 miljoner för detta band", skriver PTS.

Efter varje avslutad auktionsdag, under huvuddelen av auktionen för respektive frekvensband, kommer information om totalt antal genomförda budrundor, budnivån (klockpris) i den senaste budrundan och den sammanlagda efterfrågan publiceras på webbsidan pts.se/3500mhz, uppger myndigheten.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?