1515
TESLA: NYA ROADSTER FÖRSENAS 3 ÅR PGA PROBLEM LEVERANTÖRSKEDJA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Brister i leverantörskedjan innebär att den kommande versionen av den amerikanska elbilstillverkaren Teslas sportbilsmodell Roadster försenas till 2023, enligt ett Twitterinlägg från vd Elon Musk.

Den nya Roadster-modellen var avsedd att lanseras 2020, men efter en genomgång av de problem som leverantörskedjan för närvarande kantas av är nu prognosen att dröjsmålet kommer leda till lansering först "som tidigast" om två år, enligt Elon Musk.

"2021 har varit ett år av helt vansinniga brister i leverantörskedjan, så det skulle inte spela någon roll om vi hade 17 nya produkter eftersom ingen av dem hade kunnat färdigställas. Om vi utgår från att 2022 inte bär med sig något nytt super-dramatiskt kan vi börja leverera Roadster-modellen 2023", skrev vd:n i ett mikroblogginlägg.

Tesla är knappast den enda biltillverkaren som drabbats av leverantörskedjebrister, en situation som primärt kommit att handla om att den rekordhöga efterfrågan på chip inte kan mättas av nuvarande utbud. Så väl Volvo Cars som de flesta övriga globala bilmärken har tvingats pausa fabriker.

Trender såsom hemarbete i kombination med att biltillverkare stängde sina fabriker tidigt under pandemin och då avsade sig leveranser av chip till förmån för elektroniktillverkare kom att bli digra för fordonsbranschen, som kunde återstarta produktion tidigare än väntat men då saknade tillgång på insatsvaran.

Uppbyggnaden av leverantörskedjan har kommit att bli en storpolitisk fråga och hos viktiga leverantörer som taiwanesiska TSMC och Intel pågår den i regel tröga utvidgningen av chipproduktionsfaciliteter parallellt med nya försvårande virusvågor i och kring Sydostasien, en mycket viktig region för chipbranschen.

Avseende leverantörskedjebrister och specifikt Tesla publicerade Bloomberg News under torsdagsmorgonen nyheten att fabriken i Kina fått hålla stängt under cirka fyra dagar i augusti som en följd av chipbrist.

Samtidigt har bolaget stött på renommébekymmer i landet under det senaste året, med vida omskrivna konsumentprotester vid en bilmässa i våras och åtgärdskrav från myndigheter avseende säkerhetsbrister i förarassistanssystemet Autopilot samt anklagelser om datainsamling via bilarnas sensorer och inbyggda kameror.

Kina och en uppdämd efterfrågan i landets marknad, som är världens största för elbilar, har av flera analytiker lyfts fram som en viktig faktor bakom höjda riktkurser och upprepade köpråd för aktien.

På onsdagen stängde Teslas aktie strax över 734 dollar, ungefär 20 procent under högstanoteringen från i vintras.

Teslas försäljning i Kina försvagades md 6,4 procent i juli, den senaste månaden Kinas passagerarbilsförbund har publicerat siffror för. Preliminära data indikerar dock att försäljningen har fallit med 13 procent i augusti, enligt Bloomberg News.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?