1515
Annons
RÄNTOR/VALUTOR: OMIKRON-ORO, LÅNGRÄNTOR NED MED SVAGA BÖRSER

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Förvärrad omikron-oro tyngde börserna på torsdagen. På räntemarknaden fördes framför allt långräntor nedåt på båda sidor om Atlanten.

"Investerare brottas fortsatt framförallt med osäkerheten kring omikron och hur stort hot som det utgör", sade Salman Baig, förvaltare på Unigestion, till Dow Jones.

Svensk tioårsränta drog ned 8 punkter på torsdagen till 0,09 procent medan tvåårsräntan var ned 4 punkter till -0,30 procent.

SCB:s partisympatiundersökning pekade mot små förändringar i väljaropinionen. Centern ser ut att ha tappat lite väljarstöd medan S och V förefaller ha gått framåt. L och MP hamnar båda fortsatt under 4-procentsspärren.

"Det finns inga tydliga koalitioner eller grupperingar som når en majoritet av rösterna i november 2021. Här bör man även ha med sig att Liberalerna i denna mätning ligger under fyraprocentsspärren och att Miljöpartiet inte är statistiskt säkerställt över riksdagsspärren om det vore riksdagsval i dag", sade SCB-statistikern Mikaela Järnbert i en kommentar.

Folkhälsomyndigheten angav att det ligger i farans riktning att det blir ytterligare åtgärder inom kort för att lindra trycket på sjukvården under vintern. Det kan bli aktuellt med uppmaningar som att undvika kollektivtrafik och att arbeta åtminstone en del hemma. Det kan exempelvis även bli aktuellt med allmänna råd till serveringsställen.

Stockholmsbörsen var på torsdagseftermiddagen ned 1,5 procent i det oroliga riskklimatet och Frankfurtbörsen hade samtidigt backat runt 1,4 procent.

I Tyskland planerar landets ledare att införa krav på vaccination eller genomgången covid-smitta för att besöka offentliga anläggningar eller butiker. Därtill kan det bli aktuellt med ett vaccinkrav från och med februari.

"Vi har förstått att läget är väldigt allvarligt och vill ta till ytterligare åtgärder", sade den avgående förbundskanslern Angela Merkel.

Olaf Scholz, som väntas efterträda som förbundskansler den 8 december, stämde in och sade att Tyskland befinner sig i "en mycket, mycket svår situation" med tillägg att det får konsekvenser om inte många vaccinerar sig.

I statistikväg redovisade VDMA att orderingången på maskiner och anläggningar steg 19 procent i oktober, jämfört med motsvarande månad ett år tidigare.

Tyska tvåårsränta var ned 3 punkter till -0,73 procent medan tioårsräntan var ned 5 punkter till -0,37 procent.

Från euroområdet visade statistik över producentpriserna en ökning om 21,9 procent i oktober mot samma månad 2020. Analytikersnittet pekade mot en ökning om 19,0 procent, enligt Trading Economics konsensusprognos.

ECB-rådsmedlemmen Fabio Panetta noterade att euroområdets ekonomiska återhämtning från pandemin inte är fullständig. Rådande inflationschock samt den nya virusvågen hotar regionens återhämtning, sade han på torsdagen.

Fransk tioårsränta letade sig under torsdagen tillbaka ned på minusnivå medan euron höll sig vid 1:1340 mot dollar.

Kronan var i princip oförändrad mot euro och dollar mellan onsdags- och torsdagseftermiddagen vid 10:24 respektive 9:03.

Turkiska lira, som handlas vid rekordlåga nivåer, tappade ytterligare viss mark på torsdagen. Presidenten Recep Tayyip Erdogan valde att ersätta finansministern Lutfi Elvan efter ett drygt år på posten. Han ersätts med Nureddin Nebati som angav att han inte prioriterar höga räntor.

USA-börserna inledde torsdagen blandat efter en tuff avslutning på onsdagens handel. Nedgången kom efter att det första omikron-fallet i USA påvisats.

Marknaden noterade också att Fed, samtidigt som omikron-fall påträffas i alltfler länder såsom även i USA, förbereder sig för en snabbare exit av stimulanserna.

"Detta är första gången på länge som marknaderna inte tagit en dålig utveckling som intäkt för att köpa aktier i förväntan om ökad likviditet från Fed", sade Kyle Rodda på IG Markets till Reuters.

På torsdagen visade statistik att antalet nyanmälda sökande av arbetslöshetsunderstöd i USA ökade mindre än väntat, endast 28.000 personer förra veckan, till 222.000 personer. Detta från en nivå under 200.000 för första gången på drygt 50 år veckan före.

Inför fredagens officiella jobbrapport för november visade Challengers statistik för samma månad att varslen i USA under månaden var på den lägsta nivån på nära 30 år.

USA:s finansminister Janet Yellen sade på torsdagen att bristen på arbetskraft börjar sätt press uppåt på lönerna. Hon sade även att hon inte vill ha en löne-prisspiral som innebär att inflationen blir "kronisk".

Amerikansk tvåårsränta höll sig vid 0,60 procent medan tioårsräntan drog ned 6 punkter mellan onsdags- och torsdagseftermiddagen till 1,43 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?