1515
BÖRSEN: LÄTT NEDÅT, ABB SJUNKER EFTER NYA MÅL, OMXS30 -0,4%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen backade lätt på torsdagen och utvecklingen var liknande i övriga Europa, även om flera börser sjönk mer än Stockholm. Stämningen fortsatte att präglas av oro till följd av ökande spridning av covid-19.

ABB, som höll kapitalmarknadsdag och inför denna släppte nya finansiella mål, var en av dagens förlorare inom OMXS30. Även H&M, som nu har fler butiker tillfälligt stängda till följd av pandemin, tappade.

Omkring klockan 13.10 hade OMXS30-index sjunkit 0,4 procent till 1.915 och aktier för 8,0 miljarder hade hunnit omsattas på Stockholmsbörsen. På de europeiska börserna hade DAX i Frankfurt backat 0,9 procent och CAC40 i Paris var ned 0,8 procent.

ABB noterade en nedgång med 2,3 procent, efter att ha släppt nya mål. Bolaget guidar nu för en årlig genomsnittlig intäktstillväxt på 3-5 procent över en konjunkturcykel. Tidigare har ABB uppgett att målet på medellång sikt var 3-6 procent i årlig intäktstillväxt. För ABB:s operativa ebita-marginal är guidningen 13-16 procent, vilket är samma nivå som bolaget haft tidigare.

En annan förlorare i OMXS30 indexet var H&M, som backade 2,1 procent. Klädjätten har i dagsläget cirka 1.200 butiker tillfälligt stängda globalt på grund av coronapandemin, uppgav pressavdelningen för Nyhetsbyrån Direkt på onsdagskvällen.

SSAB sjönk 1,8 procent medan Swedbank, som fått en sänkt rekommendation till behåll av Nordea, handlades ned 1,4 procent.

Astra Zenecas aktie rörde sig måttligt och var i stort sett oförändrad. Det vaccin mot covid-19 som Oxforduniversitetet utvecklar tillsammans med Astra Zeneca har producerat starka immunreaktioner i äldre vuxna i en tidig studie.

Utanför OMXS30 föll Catena Media 14 procent. Kvartalsrapporten innehöll resultat och intäkter som inte nådde upp till analytikernas förväntningar, enligt Infronts sammanställning. De nya målen för bolaget är att den lönsamma organiska tillväxten ska vara tvåsiffrig. Nettokassflödet under målperioden väntas uppgå till totalt 300-370 miljoner euro och detta ska användas till utdelning, och/eller återköp såväl som strategiska förvärv.

Embracer var högt omsatt och handlades ned 1,9 procent, i en rekyl efter onsdagens rapportdrivna uppgång på drygt 6 procent.

Pricer lyfte 14 procent. Bolaget har blivit utnämnd till "föredragen leverantör" av den befintliga kunden Carrefour, som avser att utrusta cirka 500 butiker med det svenska bolagets prisinformationssystem före slutet av 2022.

Carnegie har sänkt sin rekommendation för Intrum till behåll från köp efter onsdagens kapitalmarknadsdag, och banken sänker även riktkursen till 260 från 270 kronor. Intrum tappade 4,7 procent till 233:40 kronor.

Raysearch, som föll på onsdagen efter sin rapport, hämtade sig rejält och handlades 9,7 procent högre.

Eastnine handlades däremot ned 3 procent till 117:60 kronor. Inför öppningen meddelade bolaget att priset blev 115 kronor per aktie i den försäljning av 1 miljon återköpta aktier som aviserades efter stängning på onsdagen.

Två bolag gjorde debut på First North. Det Göteborgsbaserade röntgenteknikföretaget Luxbright steg 9,5 procent och fastighetsbolaget Fortinova, verksamt främst inom hyresbostäder, gick upp 5 procent.Graf över OMXS30 på torsdagen:

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?