1515
Annons
BÖRSEN: FINLÄNDSK FLYGREKOMMENDATION FÄLLER SAAB, OMXS30 +0,9%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen steg i måndagens inledningshandel i likhet med Europa. USA-terminerna är också upp i kölvattnet av fredagens svårtolkade amerikanska arbetsmarknadsdata och Kinas centralbank har aviserat en stimulansåtgärd i form av en sänkning av bankernas reservkrav. Försvarsföretaget Saab sjunker dock efter medieuppgifter om att finländska försvaret rekommenderar amerikanska F-35 och därmed inte Gripen.

Vid 10-tiden var det svenska storbolagsindexet OMXS30 upp 0,9 procent till nivån 2.261. Dittills under dagen hade aktier för 3,5 miljarder kronor omsatts.

Byggbolaget Skanska fick köprekommendation av Dagens Industri och steg 3 procent. Andra vinnare var H&M som klättrade 2 procent och Atlas Copco som steg 1,6 procent med stöd av att Nordea Markets återupptagit bevakningen av verkstadsbolaget med köprekommendation.

Astra Zeneca adderade 1,0 procent. Läkemedelsföretaget överväger att börsnotera sin vaccinverksamhet, enligt Bloomberg News.

Evolution sjönk 1 procent. Livekasinoleverantörens spelplattformar uppges ha använts av kriminella i Vietnam i en omfattande illegal spelring. I fredags återhämtade sig aktien lite av den senaste tidens kursras med stöd av att Evolution ska återköpa egna aktier.

Utanför OMXS30 backade försvarsföretaget Saab 8 procent. Enligt tidningen Iltalehti rekommenderar Finlands försvarsmakt att landets regering väljer det amerikanska stridsflygplanet F-35 i upphandlingen där Gripen är ett av flera alternativ. Analytiker har generellt varit försiktiga till Saabs möjligheter, men Finland har av vissa setts som en mer sannolik kund än Kanada som också har en pågående flygupphandling. Besked från Finlands regering väntas i år.

Isofol föll 29 procent. Den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA har avslagit bolagets förfrågan att få justera analysen av den registreringsgrundande Agent-studiens sekundära effektmått. Beskedet kan innebära en försening av de övergripande studieresultaten.

En annan förlorare i life science-sektorn var Cyxone som tappade 37 procent efter att inte ha nått det primära effektmålet i en fas 2-studie med Rabeximod i covid-patienter.

Expression Biotech steg däremot 3 procent. Covidvaccinet ABNCov2, som Expression Biotech är delägare till, visade på stark så kallad booster-effekt i en klinisk fas 2-studie.

Strålbehandlingsföretaget Elekta steg 2,6 procent efter en köprekommendation i tidningen Affärsvärlden.

Solenergiföretaget Midsummer lyfte 9 procent med stöd av ett femårsavtal värt 63 miljoner kronor per år.

Ögonsensorbolaget Tobii handlas i dag utan rätt till aktier i Tobii Dynavox, samtidigt som Doro handlas utan rätt till aktier i Careium. Tobii-aktien tappade 42 procent medan Doro sjönk 51 procent.

G5:s storägare Wide Development sålde i förra veckan aktier i mobilspelbolaget för drygt 28 miljoner kronor. Wide Development ägs enligt G5:s vd Vlad Suglobov av hans släktingar och familj. Aktien tappade 6 procent.

I gamingsektorn klättrade däremot Stillfront 3 procent sedan Handelsbanken inlett bevakning med köprekommendation.

Under måndagen var det handelsdebut på NGM Nordic SME för Kvix som har utvecklat en livestreamingplattform inom friskvård. Aktien handlades kring teckningskursen som var 7:00 kronor.

Under måndagen håller Terranet en kapitalmarknadsdag.


Graf: OMXS30 måndagen den 6 december

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?