1515
Annons
BÖRSEN: SWEDISH MATCH VINNARE PÅ RÖD BÖRS, OMXS30 -0,5%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde fredagens handel i negativt territorium likt börserna i Europa. Vinnare bland de mest omsatta bolagen på hemmaplan var Swedish Match efter uppgifter om att Demokraterna dragit tillbaka det förslag till skattehöjningar inom tobaksområdet i USA.

Boliden tappade mark efter att ha meddelat om en negativ rörelseresultatseffekt om preliminärt 250 miljoner kronor för det fjärde kvartalet som en konsekvens av produktionsstoppet i Taragruvan. Sectra handlades ned kraftigt efter att ha bekänt färg för bolagets andra kvartal.

Klockan 09.35 var det svenska storbolagsindexet OMXS30 ned 0,5 procent till nivån 2.314. På kontinenten rörde sig tyska DAX-indexet ned 0,3 procent medan franska CAC 40 tappade 0,4 procent.

Inom Stockholmsbörsens OMXS30-index noterades Getinge och Volvo i botten med nedgångar om 1,5 respektive 1,4 procent.

Boliden hade det även något tuffare och backade 1,1 procent. Gruv- och smältbolaget meddelade inför handelsstarten att produktionen i Taragruvan, Irland, nu delvis återupptagits och att den gradvis kommer ökas på. Som en konsekvens av det cirka två till tre veckor långa produktionsstoppet bedöms den sammanlagda negativa påverkan på rörelseresultatet i affärsområdet Gruvor i fjärde kvartalet 2021 preliminärt bli cirka 250 miljoner kronor.

Morgonens vinnare var Swedish Match, som steg 6,6 procent. Demokraterna har dragit tillbaka det förslag till skattehöjningar inom tobaksområdet i USA, som om det infördes i sin ursprungliga form skulle slå hårt mot tobaksfria nikotinprodukter, däribland Swedish Match produkt Zyn.

Medicinteknik- och cybersäkerhetsföretaget Sectra har visat siffror för det andra kvartalet, augusti-oktober, i det brutna räkenskapsåret 2021/22. Orderingången sjönk till 470 miljoner kronor (752) medan rörelseresultatet kom in cirka 6 procent lägre än för motsvarande period i fjol. Marknaden svarade med att handla ned aktien 6,6 procent.

Forskningsbolaget Oncopeptides kommer att hålla tre presentationer kring melflufen under den vetenskapliga blodkongressen American Society of Hematology, ASH, som pågår under den 11-14 december i Atlanta, USA. Aktien steg drygt 15 procent. Noterbart är att aktien varit extra volatil sedan tillbakadragandet av Pepaxto i USA.

Aegirbio handelsstoppades efter bara några minuter på fredagen, och var då upp nästan 10 procent. Strax därefter kablade bolaget via ett pressmeddelande ut nyheten om att det fått sin patentansökan avseende Point-of-care och point-of-need tester för sköldkörtelhormon godkänd av det europeiska patentverket (EPO). Godkännandet följer det tidigare beslut som meddelades den 30 juni 2021.

Känt har det blivit att Volvo Cars och Northvolt ska öppna ett gemensamt forsknings- och utvecklingscentrum i Göteborg, som en del av en investering på 30 miljarder kronor i batteriutveckling och -tillverkning. Volvo Cars-aktien sjönk 0,4 procent.

Doro-avknoppningen Careium, som består av den tidigare enheten Doro Care, började handlas på fredagen. Aktien handlades till 35:50 kronor.

Aktien i Axfood sjönk 1,2 procent efter att Danske Bank sänkt rekommendationen för dagligvarubolaget till behåll (köp). Bättre gick det för Vimian, som steg 2,8 procent, efter att Handelsbanken inlett bevakning med köprekommendation.

Av dagens tre börsnykomlingar var det uppåt för diagnostikbolaget Devyser och fastighetsbolaget Titania på First North som steg 10 respektive 18 procent. Nattaro fick en tyngre start på Spotlight och forskningsbolagets aktie var efter 30 minuters handel ned 28 kronor från teckningskursen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?