1515
NOKIA: UPPGÅNGEN TAR NY FART EFTER FORTSATT REDDIT-HAUSSE

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Nyhetsrapporteringen om det nya fenomenet med "allt eller inget"-rekommendationer på nätforumet Reddit har fortsatt och en av de berörda aktierna är Nokia.

Gamestop och Blackberrys aktier, som fått tjäna som symboler för den enorma volatilitet som kan orsakas när användare på nätforum konspirerar och attackerar för en kursuppgång, har blivit mycket omtalade den senaste veckan.

Det är i nätforumet r/WSB (Wall Street Bets) som diskussionerna har pågått kring att lägga stora satsningar på köpoptioner och med hjälp av den hävstång som nås påverkat kursen på enskilda aktier enormt.

Nokias uppgång inleddes på måndagen, efter att det som forumaktörer kallar analyser publicerats på Reddit-forumet under helgen. Aktien stängde 13 procent upp.

I öppningen på tisdagen fortsatte kursen upp med ytterligare omkring 6 procent, innan aktien föll tillbaka till en mer modest uppgång nära nollstrecket.

Ungefär samtidigt som morgonen nalkades på den amerikanska kontinenten, där de flesta av Reddit-användarna befinner sig, tilltog Nokias uppgång och närmade sig ytterligare en dag med en tvåsiffror procentuellt kursuppgång. Kring klockan 12.30 uppgick uppgången till lite mer än 8 procent.

Noterbart är att flera mer traditionella finansmarknadsaktörer, såsom SEB, Handelsbanken och Danske Bank, parallellt har höjt sina riktkurser för aktien under de senaste dagarna.

Under måndagens rev framför allt Gamestop ned rubriker i sammanhanget, sedan aktien stigit med som mest omkring 140 procent under sessionen, med flera handelsstopp längs vägen. Kursen föll sedermera tillbaka rejält och stängde 18 procent upp. När förhandeln sattes i gång på tisdagen stod kursen 16 procent upp.

Gamestop är en spelbutikskedja som de senaste 7-8 åren haft allt svårare att hitta lönsamheten alltmedan gamingmarknaden flyttat online till plattformar som Steam. Blackberry är i sin tur en före detta mobiltelefontillverkare som numer främst saluför en mjukvaruplattform för bilar.

De båda aktierna har varit bland Wall Streets mest blankade. Detta kan medföra att en hastig uppgång föder ytterligare köpiver när blankare tvingas gå tillbaka in i aktien för att inte riskera portföljkollaps, något som kallas "short squeeze" på finansspråk.

I många av fallen där Reddit-trådar utvecklats till attacker som pumpar upp kursen i en enskild aktie har det rört sig om just hårt blankade aktier.

Nokias ärkekonkurrent Ericsson steg 2 procent på måndag och stiger ungefär lika mycket på tisdagen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?