1515
GOOGLE: BACKAR EFTER INDISK KRITIKSTORM MOT 30% PÅ APPBETALNING

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter en storm av kritik från apputvecklare, regeringen och en radda techentreprenörer i Indien har Google backat och senarelagt införandet av skärpta regler om 30 procents intäktsdelning inuti appar.

Det kommer dröja ett halvår från tidigare satt tidsgräns, den 31 september 2021, till den 31 mars 2022 innan Google vidtar en strikt hållning så att 30 procent av alla betalningar som görs inuti appar i Indien tillfaller det amerikanska techkonglomeratet.

Google hävdar i ett pressmeddelande att det rör sig om "en hänsynstagande anpassning mot lokal oro och lokala behov".

I slutet av förra veckan rapporterade indiska Economic Times att frågan kommit upp hela vägen på regeringsnivå, där det planeras för lansering av en alternativ plattform för appnedladdningar i konkurrens med Apple och Google.

Debattens vågor har gått allt högre även globalt om det existerande de facto-duopolet över appmarknaden, där Apple och Google i praktiken är de enda alternativen för en dräglig tillgång till världens miljontals mobilappar.

Googles besked om att höja avgifterna innebar i praktiken en matchning av Apples globala 30-procentiga så kallade "utvecklaravgift", som förbinder apparnas ägare till intäktsdelning med de plattformsägande amerikanska techkonglomeraten.

Anledningen till att Googles besked blev särskilt kritiserat i Indien är att Google och Android-operativsystemet är dominant i landets mobilmarknad. Genom att tvinga användare till funktioner som Google Pay har techkonglomeratet närmast tagit patent på mobila betalningar inuti appar i Indien, något flera tillfrågade i den sammanslutning som nu formerats för att ta itu med frågan påpekade i Economic Times artikel.

I den västerländska digitala världen pågår samtidigt en strid mellan Apple och ett flertal appbolag som Spotify och plattformsspelet Fortnites utvecklare Epic Games om intäktsdelningstvånget i användaravtalen för Appstore.


Vill du veta mer om appstriden, lyssna på Nyhetsbyrån Direkts podcast FollowTheMoneys avsnitt 35: "Dagen D i apparnas världskrig". Podcasten finns tillgänglig på alla podcastplattformar, bland annat <i>Spotify</i>.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?