1515
NEW YORK: GRÖN ÖPPNING MED ÅTERHÄMTNING I TECH, S&P 500 +0,2%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Indexen i New York öppnade på gröna nivåer på handelsveckans sista dag, som varit prövande för aktieinvesterare med flera dagar av kraftigt säljtryck. Techbolagen återhämtade sig i inledningen.

Den amerikanska långräntan hade kommit ned en bit till börsöppningen jämfört med de omtalade nivåerna över 1,60 procent under torsdagens handel.

En bidragande faktor till nedgången i den amerikanska tioårsräntan var offentliggörandet av inflationsdata, som visade ett tamt pristryck i januari, vilket tog ner farhågorna om ankommande inflation en aning. Konsumentpriserna ökade med 0,3 procent i månaden, något mer än förväntade 0,2 procent enligt CNBC men endast 1,5 procent högre jämfört med för ett år sedan.

Många förvaltare har lagt vikt vid att värderingarna inom tech blir allt mer svårmotiverade med den allt högre 10-årsräntan.

"Tills ganska nyss kunde marknaden smälta dragningen uppåt, men nu verkar det som att man tycker att ännu ett ben uppåt blir en lite för stor bit att tugga i sig", sade Allianz strateg Charlie Ripley till CNBC.

Techbolag som de så kallade "faang"-bolagen och elbilstillverkaren Tesla har tyngts rejält i veckan, med Tesla ned 8 procent på torsdagen. Elbilstillverkaren handlades dock upp i fredagens öppning, som alltså även var positiv för tech.

Datortillverkaren HP steg med över 6 procent efter att ha redovisat ett delår över förväntan och även grafikkortstillverkaren Nvidia och mikrochiptillvekaren Advanced Micro steg över 3 procent i toppen av breda S&P 500, som var upp med 0,2 procent efter ungefär 20 minuters handel.

Även Twitter, som kommit med besked om en framtida omläggning till betallösningar för användares flöden, handlades upp runt 2 procent. Apple Amazon, Facebook och Microsoft handlades alla upp mer än 1 procent.

Det techtunga indexet Nasdaq 100 handlades upp med 0,6 procent samtidigt som industritunga Dow Jones kröp tillbaka 0,4 procent efter att ha gynnats tidigare i veckan.

I botten hittades flera av Dow Jones-komponenterna som varit vinnare i veckan. Flera energibolag, bland annat Exxon Mobil och Chevron såldes ned, samtidigt som oljepriserna sjönk med några procent.

Även flera av de bankaktier som tillhört gynnats i ränteuppgångstrenden under veckan handlades till minus, bland annat JP Morgan, Citigroup, Bank of America och Wells Fargo.



Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?