1515
Annons
AVANZA: KRYPTONEDGÅNG INTE ORSAK STOPPA SAFELLO-SAMARBETET - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Avanzas beslut att avbryta utredningen av ett potentiellt samarbete med kryptomäklaren Safello, som meddelades efter börsens stängning på torsdagen, berodde inte på den senaste tidens kraftiga värdenedgång för kryptovalutor.

Det säger Avanzas vd Rikard Josefson till Nyhetsbyrån Direkt.

"Sedan krypto kom till var det varit upp- och nedgångar, så det har inte spelat in. Vi ser långsiktigt på allt vi gör", säger han.

Avanza och Safello ingick den 14 mars i år en avsiktsförklaring om ett eventuellt samarbete, där handel med kryptovaluta skulle kunna ske genom Avanzas plattform. Beskedet fick Safellos aktie att rusa – dagen efter nyheten lyfte Safellos aktie drygt 62 procent.

Beslutet att nu avbryta processen togs av Avanza, som efter en utredning valt att dra i bromsen och i stället invänta en tydligare reglering av marknaden.

"Kryptohandeln är oreglerad och vi har en omsorgsplikt mot våra kunder. Med vårt varumärke kände vi oss inte komfortabla med att handla med krypto som är oreglerad. Sedan vill jag understryka att Safello är en väldigt seriös aktör. Men sett till helheten och till vårt gränssnitt, vill vi först se en reglering på kryptoområdet", säger Rikard Josefson.

Rikard Josefson beskriver en samhällsdebatt där Finansinspektionen och andra myndigheter har gjort det tydligt att de inte ser kryptohandel som något bra för svenska konsumenter. Därför var det viktigt för Avanza att försöka erbjuda handeln tillsammans med en partner, snarare än på egen hand.

Det som enligt Avanza-vd:n nu krävs för att man ska kunna gå vidare och erbjuda kryptohandel är att EU:s så kallade Mica-reglering (markets in crypto-assets) blir verklighet.

"Då har man något att förhålla sig till när det gäller omsorgsplikten och kundskyddet. Vi vill se att det finns en reglering på området", säger Rikard Josefson.

Intresset för kryptohandel lär dock inte försvinna enligt Avanza-vd:n.

"I dag handlar många svenska konsumenter krypto på utländska börser och då är det klart att Safello och Avanza som seriösa företag skulle kunna bedriva så bra handel som möjligt till så låga priser som möjligt. Det var den idé vi jobbade med. Vi tittar på jättemånga intressanta områden och allt blir inte av – i det här fallet blev det en publik fråga eftersom Safello var börsnoterat", säger Rikard Josefson.



Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera