1515
BÖRSEN: NORDEA I TÄTEN EFTER RAPPORT, OMXS30 +0,1%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen inledde torsdagens handel oregelbundet efter en rapporttät morgon. Nordea toppade vinnarlistan bland storbolagen efter sin kvartalsrapport.

Vid klockan 9.45 hade Stockholmsbörsens OMXS30 gått upp 0,1 procent till nivån 2.000. Aktier för 4,7 miljarder kronor var då omsatta på Stockholmsbörsen. På ledande Europabörser hade Frankfurtbörsens DAX-index och Parisbörsens CAC40 gått upp runt 0,5-0,6 procent.

Nordea handlades upp 3,8 procent i inledningen. Bankens rörelseresultat var 7 procent högre än vad analytiker hade räknat med, främst tack vare lägre kreditförluster samt högre provisions- och räntenetto än väntat. En viss utdelning till aktieägarna planeras göras under senvintern, men ägarna får vänta på det mesta av utdelningarna för 2019 och 2020 till efter september, i linje med ECB:s rekommendation.

Högt på vinnarlistan bland de mest handlade storbolagen återfanns också Alfa Laval, som fortsatte upp 1,7 procent efter tisdagens rapport, och Autoliv som steg lika mycket.

ABB-aktien var i stället ned 3,4 procent. Kraft- och automationsbolagets operationella ebita-resultat på 825 miljoner dollar överträffade analytikerkonsensus men längre ned i resultaträkningen var det minus. Orderingången minskade med 1 procent i jämförbara termer under fjärde kvartalet och bolaget spår att återgången till positiva tal på denna punkt dröjer till andra kvartalet.

Securitas backade en dryg procent efter att ha levererat en rörelsevinst något över förväntan men där tillväxten inte nådde upp till förhandstipsen. Pandemin fortsätter att pressa flygplatssäkerhetsverksamheten i Europa med en negativ organisk tillväxt som följd.

Även telekombolaget Nokia var ned efter morgonens rapportbesked. Det justerade resultatet per aktie för det fjärde kvartalet låg på 0:14 euro, att jämföra med väntade 0:11 euro, enligt Infront.

Axfood och Peab handlades upp efter sina rapporter.

E-handelsbolaget CDON rasade 24 procent efter morgonens rapportbesked. Under fjärde kvartalet stängde bolaget kategorier inom CDON Retail för att satsa mer på externa handlare på marknadsplatsen. Det bidrog till att nettoomsättningen minskade till 260 miljoner kronor från 422 miljoner kronor motsvarande kvartal året innan. CDON-aktien har gått mycket starkt sedan avknoppningen från Qliro Group i höstas.

Nelly, som tidigare också ingick i Qliro-koncernen, backade också i spåren av sin rapport.

Ögonsensorföretaget Tobii gick åt andra hållet och lyftes nära 14 procent efter en kvartalsrapport med minskad förlust och där det meddelades att ett finansiellt mål för 2021 är att nå ett positivt rörelseresultat för helåret.

Bland mindre bolag varnade Simris Alg på onsdagskvällen för att försäljningen i USA minskade i det fjärde kvartalet 2020, jämfört med det tredje kvartalet 2020. Bolaget kommunicerade i kvartalsrapporten för det tredje kvartalet att tillväxttakten i USA var hög. Aktien föll 19 procent.

Academedia ökade 4,8 procent. Utbildningskoncernen kan gynnas av det nya Las-avtalet som bland annat ger anställa möjlighet att fortbilda sig med en stor del av lönen i behåll, skriver DN.


Graf: OMXS30 index torsdagen den 4 februari

image

Källa: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?