1515
Annons
TESLA: ELON MUSK SÅGAR BIDEN-SATSNING, FÖRSONANDE MOT KINA

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Teslas vd, Elon Musk, sågade på måndagen den amerikanske presidenten Joe Bidens federala program ämnat att bidra till snabbare omställning till elfordon för USA:s konsumenter vid ett framträdande på en vd-konferens anordnad av Wall Street Journal.

USA:s kongress har röstat igenom ett lagförslag baserat på Joe Bidens vallöften "Build Back Better" för gröna investeringar och klimatsatsningar värda 2.000 miljarder dollar, vilket bland annat inkluderar skattelättnad på upp till 12.500 dollar för amerikaner som köper en elbilar monterad av fackligt anslutna amerikanska arbetare och med amerikansktillverkade batterier.

Teslas bilar byggs inte av fackligt anslutna arbetare, men är kvalificerade för en mindre skattekredit.

Elon Musk är kritisk. Bland annat anser han att den del av 2.000-miljarderspaketet som ska gå till laddningsinfrastruktur för elbilar är helt onödig. 7,5 miljarder dollar har öronmärkts för ärendet. Tesla-vd:n anser att det bästa vore om alla dylika stöd, inklusive de för olje- och gasindustrin, upphörde helt.

"Ärligt talat, kasta det här lagförslaget i soptunnan… Ska bensinstationer också ha stöd? Nej det ska de inte. Lägg ner", sade han.

Tesla-vd:n, som även tidigare ofta vädrat kritik mot amerikanska politiker och inte minst Joe Biden, lyfter samtidigt fram en mer försonande ton mot Kinas regering.

"Det finns en hel del folk i Kinas regering som typ har växt upp, som känner att Kina blev förnedrade som en liten ekonomi. Tillräckligt många har inte fattat att Kina snart kommer vara den största ungen i kvarteret", sade Elon Musk samtidigt som han betonade att han inte stödjer allt Kina gör.

"Å andra sidan gäller det även mitt förhållningssätt till USA eller vilket annat land som helst", sade han.

Kina har kommit att bli ett viktigt land för Tesla, som har sin största numerära tillverkning vid fabriken i Shanghai, som öppnade 2019. Tesla har vid upprepade tillfällen myndighetsgranskats och lyfts fram som en säkerhetsrisk utifrån sitt amerikanska ursprung på ett vis som liknar de amerikanska åtgärderna mot det kinesiska telekombolaget Huawei, och i Kina hittas också flera alltmer framträdande konkurrenter i form av bland andra Nio, Xpeng, Byd och Li Auto.

I konferensintervjun hävdade Elon Musk, som utöver Tesla också är vd för rymdraketstillverkaren Space Exploration Technologies Corp, mer känt som Spacex att titeln vd mest är "ett påhitt". Han uppgav sig lägga ungefär lika mycket tid på båda uppdragen.

"Jag försöker göra det som är mest nyttigt", sade han.

Mest mental kapacitet absorberas dock just nu av Spacex och utvecklingen av en återanvändbar rymdraket som kallas Starship, ämnad att skjutas upp i omloppsbana. Projektet är en så stor utmaning att tvivlen ibland är svåra att hålla borta, tillstod Elon Musk, som hävdar att en lyckad utveckling skulle kunna möjliggöra en kostnadsminskning där dylika uppskjutningar bara skulle kosta en hundradel jämfört med i dagsläget. Starship kan således bli avgörande för om människan ska bli en "interplanetär art" eller inte, sade Elon.

Han pratade också om de största riskerna för civilisationens framtida tillväxt och lyfte fram den låga befolkningstillväxten.

"Jag försöker vara en förebild", sade han skämtsamt på frågan om det var förklaringen till att han själv har sex barn.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?