1515
TESLA: MUSK SÅGAR USA:S OCH KINAS SPIONORO PÅ KONFERENS - DJ

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Elbilstillverkaren Teslas vd, Elon Musk, framträdde i helgen vid den statligt anordnade konferensen China Development Forum. Han dementerade att bolagets bilar nyttjas för att spionera på kinesiska intressen samtidigt som han hävdade att spionagedebatten mellan USA och Kina är överdriven.

Det rapporterar Dow Jones.

Tesla skulle aldrig förse amerikanska regeringen med data som samlats in av fordon i Kina, eller något annat land, sade Elon Musk via videolänk.

Försäkran gavs som ett svar på att kinesiska myndigheter infört restriktioner kring vem som får framföra Teslas fordon, enligt tidigare rapporter från Dow Jones.

Bland annat har militärpersonal och anställda vid vissa särskilt känsliga statliga företag förbjudits köra Teslas bilar, som är utrustade med sensorer och kameror som kan användas för datainsamling.

Men inget bolag, vare sig amerikanskt eller kinesiskt, skulle ha råd att ägna sig åt någon sådan verksamhet, hävdade Elon Musk.

"De negativa konsekvenserna för ett kommersiellt bolag som ägnar sig åt spionage skulle vara extrema", sade han.

Flera kinesiska bolag, som Tiktok och Huawei, har anklagats av amerikanska regeringen för att ägna sig åt att möjliggöra spionage för Pekingregimen och för att i Huaweis fall vara ett verktyg i Kinas maktambition i den digitala världen. Även Sverige har följt den linjen, genom att utesluta Huawei ur teleoperatörernas utbyggnad för 5G-telekom.

Elon Musk nyttjade sig dock i stället av Tiktok för att statuera exempel på att debatten är överilad.

"Om det nu skulle finnas sådana exempel, vad skulle det andra landet kunna få reda på som faktiskt spelar någon roll? /…/ Den amerikanska oron för Tiktok är helt irrationell. Det är en plattform som främst används för att dela med sig av fåniga dansuppvisningar", sade han.

Tesla öppnade under 2020 dess första utländska fabrik i Kina, utanför Shanghai, och en uppdämd efterfrågan i Kina är en ofta framhävd poäng hos analytiker som fortsatt förhåller sig positiva till bolagets aktie efter den mastiga uppvärderingen under 2020.

Sedan fabriksöppnandet har dock Tesla haft andra myndighetsproblem i Kina än de statliga påståendena om spionage. Marknadsmyndigheter har hävdat att Teslas bilar har kvalitetsproblem. Tesla har svarat att problemen kommer åtgärdas efter att bolaget "reflekterat över och gått på djupet med tillkortakommandena".Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?