1515
Annons
POLITIK: VILL HA VINSTFÖRBUD I SKOLAN 2026 - DADGOSTAR (V) (NY)

(Tillägg: från stycke sju)

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Vänsterpartiet lägger fram en genomförandeplan för att stoppa vinsterna i skolan. Vinstförbudet ska vara infört 2026.

Det sade partiets ledare Nooshi Dadgostar vid en pressträff i Almedalen på måndagen.

Partiet vill avskaffa "marknadsskolan", enligt partiledaren, som sade att de redan i år vill ta bort kötid som urvalsmetod för populära skolor.

"Alla barn ska ha rätt till den bästa tänkbara skolan… Pengarna ska gå till barnen", sade hon.

En överenskommelse om en genomförandeplan bör finnas på plats innan en statsministeromröstning, enligt Dadgostar.

Hon sade också att offentlighetsprincipen ska gälla för alla skolor i landet, "så att de här stora Qatar-baserade bolagen kan fiffla med bokföringen".

Vänsterledaren sade vidare att de vill att staten tar över det kompensatoriska ansvaret från kommunerna och att kommunerna får en slags baspeng för eleverna. Staten får därmed ett mycket större ansvar för skolans finansiering.

Dadgostar sade att exakt hur omställningen ska gå till måste "redas ut", men hon tror inte att det kommer att bli ett så stort bekymmer, "pengarna kommer ju bara att gå tillbaka till verksamheten".

"Alla elever ska känna sig trygga om att de kommer att få mer resurser", sade hon.

Nooshi Dadgostar noterade att statsminister Magdalena Andersson i sitt tal i Almedalen på söndagen sagt att Socialdemokraterna går till val på att förbjuda vinstuttag ur skolan.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera