1515
BÖRSEN: ASTRA OCH ERICSSON TAPPAR, BANKER STIGER, OMXS30 -0,6%

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen vände ned på måndagen efter en stark avslutning förra veckan. Utvecklingen var liknande på ledande Europabörser.

Runt klockan 12.15 hade Stockholmsbörsens storbolagsindex OMXS30 backat 0,6 procent till 1.719. Aktier för 9,7 miljarder hade då bytt ägare.

Ericsson tyngde index med ett kurstapp på 2,4 procent. Telekombolaget tar en nedskrivning om 1 miljard kronor andra kvartalet relaterat till tillgångar i Kina, närmare bestämt lager av produkter som ännu inte kommersiellt lanserats. Ericsson påminner också om att det har tagit hem nya kontrakt från större operatörer i Kina och betonar samtidigt att dessa kontrakt, som initialt har lägre marginaler, väntas tynga marginalen andra kvartalet.

Läkemedelsbolaget Astra Zeneca sjönk 2,6 procent. Enligt Bloomberg News ska Astra Zeneca sondera möjligheterna till ett samgående med amerikanska Gilead Sciences, som ligger bakom läkemedlet Remdesivir för behandling mot covid-19. Under måndagsförmiddagen uppgav sedan källor för den brittiska tidningen The Times att Astra Zeneca redan har övergett tankarna på ett samgående med Gilead.

Astra Zeneca har också meddelat att den kliniska studien med läkemedlet Calquence hos 19 stycken covid-19-patienter visade "en lovande klinisk förbättring" hos en majoritet av patienterna.

Swedish Match toppade förlorarlistan med en nedgång på 3,5 procent.

På vinnarsidan inom OMXS30 återfanns flera bankaktier. Bäst gick Handelsbanksaktien som klättrade 3,5 procent. Nordea var upp 2,4 procent, Swedbank och SEB med 2 respektive 1 procent. SSAB A låg också högt bland vinnarna med +3,3 procent.

Kärnkraftsbolaget Studsvik rusade 14,7 procent efter att Dagens Industri skrivit om att bolaget står inför ett mångårigt kontrakt värt miljardbelopp om hantering av norskt kärnavfall.

Scandic Hotels fortsatte upp med 9 procent efter att ha uppgett att bokningsläget och beläggningsgraden för bolagets hotell fortsatt att gradvis förbättras sedan bottennivån i mitten av april, vilket är i linje med den prognos för det andra kvartalet som lämnats tidigare.

SAS vände i stället ned 4,4 procent till 10:42 kronor. Tidningen Affärsvärlden tror att flygbolaget SAS överlever och går ur krisen som ett mer lönsamt företag, men att aktierna tillhörande dagens ägare kommer att handlas under 1 krona innan saken är klar.

Husqvarna gick mot strömmen med +0,8 procent. Bolagets nettoomsättning i april och maj minskade cirka 12 procent. Om trenden fortsätter väntas omsättningen gå ned cirka 10 procent hela andra kvartalet, enligt Husqvarna. I takt med att nedstängningar och restriktioner gradvis har lättats upp och även drivet av ett ökat intresse för trädgårdssegmentet förbättras också marknadsförhållandena.

"Vi har gott självförtroende efter utvecklingen i maj, och vad vi ser här i juni", säger Husqvarnas finanschef Glen Instone till Nyhetsbyrån Direkt.

Medicover, som meddelat att lättnaden av covid-19-restriktioner i maj har lett till en snabbare återhämtning av Medicovers tjänster än vad som tidigare kommunicerat, handlades upp 3 procent.

Försäljningen i de svenska Ica-butikerna steg 7,9 procent i maj 2020 jämfört med motsvarande månad i fjol. I jämförbara butiker var ökningen 7,7 procent. Ica-aktien ökade 0,4 procent.

E-handelsbolaget Boozt gick upp 1,9 procent till 68:50 kronor. Danske Bank Markets höjer riktkursen för Boozt till 95 kronor från 77 med upprepat köpråd, erfar Nyhetsbyrån Direkt.

K-Fastigheter, som fått en säljrekommendation av Dagens Industri, tappade 6,3 procent.

DNB Markets har höjt riktkursen för skidturismbolaget Skistar till 130 kronor från 95 kronor och upprepat köp. Aktien var upp dryga procenten till 104:10 kronor.

Börsveckan sätter köpstämpel på Kambi, Leo Vegas och Epiroc. Kambi, som också fått en höjd riktkurs av Nordea, avancerade 7,5 procent. Leo Vegas och Epiroc backade däremot båda runt 1,5 procent.

Handeln i Bambuser var fortfarande stoppad på First North. Livevideobolaget meddelade vid börsstängning i fredags att det tecknat ett pilotavtal värt 0,35 miljoner kronor i fast avgift med vad bolaget beskriver som "ett av världens största detaljhandelsbolag". Bambusers beskrivning av kunden stämmer överens med uppgifterna i H&M:s årsredovisning för 2019.


Graf över OMXS30 index den 8 juni:

image

Bildkälla: InfrontSource: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?