1515
EU: VARNAR FÖR MÖJLIGHET BRYTA UPP STORA TEKNIKBOLAG - FT

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Dominerande teknikbolag som ägnar sig åt konkurrensbegränsande beteende inom EU kan i framtiden bötfällas eller eventuellt delas upp.

De varningarna finns med när Bryssel nu publicerar sina utkast till två uppsättningar av ny reglering av tekniksektorn, skriver Financial Times.

Utkasten gäller dels Digital Markets Act, som ska hantera orättvis konkurrens i sektorn, och dels Digital Services Act, som ska tvinga teknikbolaget att ta större ansvar för illegalt beteende på sina plattformar.

Båda regleringarna bär med sig höga böter för dåligt beteende. Teknikbolag som medvetet bryter mot nya konkurrensregler kommer att riskera böter på upp till 10 procent av sin globala årsomsättning. Bolaget som inte sköter regelefterlevnaden på sina plattformar riskerar samtidigt böter på upp till 6 procent av årsomsättningen.

Enligt utkastet till Digital Markets Act kommer också stora teknikbolag som bötfälls tre gånger inom fem år att klassas som återfallsförbrytare och i dessa fall kommer EU att agera för att strukturellt bryta upp verksamheterna, enligt Financial Times källor.

Om en undersökning visat systematiskt dåligt beteende som ytterligare stärker ett företags position, kan EU införa åtgärder som är proportionella mot de överträdelser som begåtts och som behövs för att säkra regelefterlevnad.

De nya lagarna bedöms, om de införs i nuvarande form, utgöra ett av de tydligaste regelverken i världen gällande "Big Tech". Bolag såsom Google, Amazon, Facebook och Apple har på senare år mött ökad misstro i Europa efter att ha betalt låga nivåer skatt, bidragit till sämre privatlivsskydd och för att ha krossat mindre rivaler.

EU väntas när det publicerar reglerna också definiera hur unionen ska avgöra vilka bolag som klassas som "grindvakter", bolag som dikterar marknadsplatsens regler. Dessa kriterier väntas baseras på bolagens årliga omsättning under de tre senaste åren, hur många användare det har och dess marknadsvärde under det senaste året.

De nya regleringarna innebär den första betydande översynen av EU:s inställning till internetbolagen på två decennier. Efter att EU-kommissionen lagt fram sina förslag kommer Europaparlamentet att rösta om dem. Någon tidtabell för när de kan träda i kraft finns ännu inte.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?