Annons
FORDON: EUROPAS BILTILLVERKNING KAN RASA MED 40% TILL 2023 – S&P

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) I ett värsta fall-scenario kan Europas biltillverkning rasa med 40 procent till och med slutet av 2023 till följd av den energikris som regionen nu genomgår, enligt en prognos från S&P Global Mobility.

Rapporten bär titeln "Winter is Coming" (vintern är på ingång), och S&P hänvisar den dystra prognosen till utsatta leverantörskedjor. Dessa hade redan drabbats av problem under pandemin och Rysslands invasion av Ukraina innan energiprisuppgångar blev ett faktum och en vinter där eventuell ransonering av el också nalkades.

"Det kan vara så att branschen står inför en enorm press", skriver S&P:s analytiker och befarar att en hård vinter kan tvinga branschen att lägga produktionslinor i träda.

Prognosen för antal tillverkade bilar sänks från spannet 4-4,5 miljoner per kvartal fram till slutet av 2023 till ett värstafallsscenario på 2,75-3 miljoner.

Rapporten är dessutom författad innan sabotaget mot Nord Stream, gasledningarna genom Östersjön, något rapportens huvudanalytiker lyfter fram som ytterligare en tyngande faktor som väger mot scenariobedömningens lägre del.

Nästa vinter kommer dessutom att bli än värre än den som nu väntar.

"Jag är orolig för att vissa högkompetenta tillverkare i regionens leverantörskedja kommer tvingas genomgå rekonstruktion eller kasta in handduken", sade S&P:s rapportförfattande analytiker Edwin Pope till Reuters.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera