1515
NOKIA: RUSNING TILLSKRIVS AKTIVITET I REDDITS ÖKÄNDA TRÅD R/WSB

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Det finländska telekombolaget Nokias aktie handlades kraftigt uppåt på måndagen utan att bolaget kommunicerat några nyheter. Livlig aktivitet på nätforumet Reddits uppmärksammade börstråd "Wall Street bets", r/WSB, tillskrivs som en möjlig förklaring till utvecklingen.

På torsdagen i förra veckan publicerades en synnerligen positiv "analys" om Nokia av en användare på Reddit och under helgen tillkom ytterligare en för telekombolaget.

Forumet har med sina 2,1 miljoner följare rönt uppmärksamhet från bland annat börskommentatorn Jim Cramer, som omtalade forumaktiviteten i CNBC:s sändning under förra veckan som synnerligen bekymmersam sett till hur oinformerade analyserna framstått.

Fenomenet där företrädelsevis unga och oerfarna handlare samverkar på Reddit-forumet, berättar om sina högrisksatsningar via köp-optioner hos gratismäklaren Robinhood och får andra att följa efter, har förklarats vara en bidragande orsak till att skjuta iväg kursen för framför allt två aktier på senare tid.

Det rör sig om de kraftiga uppgångarna i gamingbutikskedjan Gamestop och den före detta mobiltillverkaren Blackberry, som båda rusat med hundratals procent, och som har tillskrivits forumet i internationell affärspress.

Dessutom har en kampanj mot Citron Research blivit hett nyhetsstoff sedan blankarfirman presenterade en analys som talade för att Gamestop-aktien "snabbt kommer handlas tillbaka ned till 20 dollar". Aktien handlades upp med 110 procent i öppningen på måndagen, till kursnivån runt 140 dollar. Citron har "vänt aktien ryggen" och tänker inte analysera eller kommentera den mer sedan grundaren Andrew Left sagt sig vara på väg att drunkna i näthat.

Blackberrys aktie steg i sin tur med 40 procent på måndagen.

Nokias aktie handlades upp med 14 procent på måndagen, och bland annat det finländska affärsmagasinet Kauppalehti tillskrev Reddit-forumet som en möjlig förklaring till utvecklingen.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?