1515
Annons
BÖRSEN: LUGN START VÄNTAS EFTER TVÅ STARKA DAGAR

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Stockholmsbörsen ser ut att inleda veckans sista handelsdag med en paus från de två senaste uppgångsdagarna som med marginal återtagit måndagens fall.

Vid klockan 8.30 indikerade förhandeln hos IG-Markets en nedgång på ett par tiondels procent. De europeiska terminerna var vid samma tidpunkt ned 0,1-0,2 procent. De amerikanska börserna var vid Stockholmsbörsens stängning på torsdagen upp mellan 1-1,5 procent och rörde sig inte nämnvärt fram till amerikansk stängning.

Astra Zenecas och MSD:s cancerläkemedel Lynparza i kombination med abiraterone fördröjde sjukdomsprogression i fas 3-studien Propel vid första linjens behandling av spridd kastratresistent prostatacancer, meddelade bolaget på morgonen.

Konsumentvarukoncernen Humble har varit i köptagen och meddelade på torsdagskvällen förvärv av Solent Global för maximalt närmare 1,4 miljarder kronor, vilket delvis finansieras av en riktad emission där rabatten blev 2,5 procent mot torsdagens stängningskurs. Humble kommunicerade även avsiktsförklaringar om förvärv av sex europeiska bolag som är verksamma inom tillverkning, distribution och försäljning av produkter och varumärken.

Även Sweco har varit i köptagen och förvärvat ett nederländskt bolag med en årlig omsättning om cirka 4,2 miljoner euro. Bravida i Finland vill inte vara sämre och köper delar av företaget Assemblins automationsverksamhet som har en omsättning om cirka 10 miljoner euro per år.

Vidare har det danska affiliatebolaget Better Collective förvärvat ett bolag i Nederländerna för motsvarande 5,9 miljoner euro.

Forskningsbolaget Diamyd Medical och samarbetspartners får av Vinnova 40 miljoner kronor i finansiering för förebyggande av autoimmuna sjukdomar. Diamyds del av det femåriga anslaget uppgår till cirka 18 miljoner kronor.

Permascand, som tillverkar elektrokemiska lösningar, har tecknat ett samarbetsavtal med Verdagy för samutvecklingen av en ny elektrokemisk cell för produktion av grön vätgas. Samarbetsavtalet är en fortsättning på avsiktsförklaringen som tecknades mellan bolagen i juni 2021 och kommer att påskynda kommersialiseringen av den elektrokemiska cell som är byggstenen i Verdagys teknik för vattenelektrolys (VWE-processen), heter det.

Det norska vätgasbolaget Nel, som utvecklar elektrolysörer, har tagit en order från SGN för ett projekt ämnat för hemuppvärmning som beskrivs vara världsunikt.

På torsdagen är det handelspremiär på Stockholmsbörsen för CTEK som tillverkar laddare för elbilar. Inför noteringen sålde bolaget såväl nya som befintliga aktier med en teckningskurs om 69 kronor. Enligt bolaget blev erbjudandet "kraftigt övertecknat".Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?