1515
EVOLUTION: HAR ALDRIG SETT SÅ STARKA SIFFROR - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Efter ett kvartal som slog alla förväntningar passerade Evolution på tisdagen ytterligare ett antal svenska börsklenoder i börsvärde.

"Full fart på alla fronter. Mycket nöjd. Vi har aldrig sett så starka siffror", summerade Martin Carlesund i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt efter tisdagens rapport.

Evolution fortsatte på den inslagna vägen och slog analytikernas förväntningar på de flesta punkter i det första kvartalet. Med en ebitda-marginal på nästan 68 procent jämfört med analytikerna i Infronts samlade förhandstips på 64,7 procent slog Evolution marginalförväntningarna för det tionde kvartalet i rad.

I samband med rapporten för det fjärde kvartalet guidade ledningen för en marginal för helåret 2021 omkring 65 procent. Men efter den starka inledningen ser det nu ut som att det målet kommer att revideras.

"Vi vill inte ge en siffra på det än, men det är klart att vi ser en uppsida mot de 65 procent som vi indikerade tidigare. Vi kommer att återkomma om det, men vi ser en uppsida mot det", säger Martin Carlesund.

Inför rapporten låg analytikerna i Infronts konsensus på en marginal på 66 procent för helåret, vilket Pareto i en kommentar efter rapporten menar är för lågt och räknar med att det kommer revideringar den närmsta tiden.

Hur stor revidering av målet som Martin Carlesund anser är lagom, och hur stor justering analytikerna anser är lagom återstår att se. Historiskt har analytikerna lagt sig över Martin Carlesund som sedan överträffat både sig själv och analytikernas profetior.

Beträffande utfallet i det gångna kvartalet menar ledningen att det är många samverkande faktorer som lett fram till delårssiffrorna.

"Vi har mycket bra tillväxt över alla regioner, sedan sticker USA och Asien ut och växer fenomenalt starkt men även Europa går bra", säger Martin Carlesund.

I förhållande till det fjärde kvartalet växte Asien med 27 procent, Europa 28 procent och USA 71 procent. Framförallt Asien har tidigare framhållits av analytiker som en svårprognostiserad region eftersom tillväxten till stor del sker via så kallade aggregatorer och spel med hög skalbarhet.

Det kommande kvartalet har bolaget en något försiktig syn på. Dels hade Netent, som nu är fullt integrerat, ett starkt andra kvartal när onlinekasino lyfte under nedstängningarna, dels kommer produktportföljen på slotsidan att stuvas om. Det innebär enligt vd:n att antalet slotspel kommer att öka under det andra halvåret, men vara något lägre under det andra kvartalet.

"Inom live har vi en annan situation där vi har en hög aktivitetsnivå men möter problemen på grund av covid, så det ska väl ta ut varandra", säger han.

Under det första halvåret förra året tvingades bolaget stänga och minska personal i flera studios och de problemen har till viss del fortsatt under det första kvartalet.

"Det håller tillbaka, det går inte att komma ifrån det, men sedan så finns det aktivitetsnivåer som går upp på grund av att människor har mer tid till annat, men det håller tillbaka. Nu är vi inne i en expansion och investerar i alla våra studios, vi ligger lite efter på grund av covid men nu är det full fart i maskineriet", säger vd:n.

Rapporten mottogs av marknaden med öppna armar och aktien var som mest upp dryga 11 procent. Vid klockan 15 var uppgången 9,6 procent. Det senaste året har aktien stigit 250 procent varav året så här långt summerar till en uppgång på dryga 90 procent.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?