1515
SHB: HAR FORTFARANDE HÖGA AMBITIONER INOM BOLÅN - VD

STOCKHOLM (Nyhetsbyrån Direkt) Handelsbanken har fortfarande höga ambitioner inom bolåneområdet, även om bankens nyutlåning på området för närvarande inte utvecklas i paritet med den stora befintliga bolånestock som banken har.

Det uppgav Handelsbankens vd Carina Åkerström i samband med en presentation av delårsrapporten för det första kvartalet.

En del av bankens IT- och digitaliseringssatsningar går till bolåneområdet, framhöll Handelsbanken-chefen.

"Våra ambitioner är fortfarande höga så vi spenderar tid och resurser på att stödja den verksamheten", sade hon.

Den kontorsneddragning som Handelsbanken genomför på flera håll i Sverige går enligt Carina Åkerström bra i sammanhanget.

"Vi gör det försiktigt tillsammans med kunder och anställda, och definitivt för att hålla i gång affären", sade bankchefen som tror att Handelsbanken har kunnat tillhandahålla bra alternativ för kunderna.

På en fråga om hur Handelsbanken agerar i förhållande till de stora prisuppgångarna på bostäder under pandemin uppger Handelsbankens finanschef Carl Cederschiöld att banken inte ändrar sitt beteende särskilt mycket.

"Vi har en strikt syn på kreditprövningsprocessen. Vi vill ha kunder som är välkapitaliserade och kan betala sina kostnader, och vi vill ha starka säkerheter", sade finanschefen.

"Vi gillar våra kunder och vill kunna stödja efterfrågan, men vi ändrar inte vårt beteende", sade han.

Angående frågan om marginalpress från andra aktörer, såsom bostadskreditinstitut som kan ge ut banklån utan att omfattas av samma kapitalkrav som banker, uppgav Carl Cederschiöld att Handelsbanken visserligen ser marginalpress, men att han inte tror att dessa aktörer kan växa hur länge som helst för att i så fall kommer Finansinspektionen att ha en syn på utvecklingen.

Sammantaget tror han att marginalpressen faktiskt kan ha varit större för omkring ett år sedan, men att det kan vara svårt att säga vad olika komponenter består i.

"Vi tycker att vi är konkurrenskraftiga i den position vi är", sade Carl Cederschiöld.Source: Direkt-SE
Tillbaka

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?